Herstel van oesterbanken in Hongkong is hoopgevend

Nieuws
Net als in veel andere kuststreken zijn de oesterbanken voor de kust van de stad Hongkong grotendeels verdwenen, vooral door overbevissing. Maar herstel van de oesterbanken zal gunstig zijn voor de waterkwaliteit en voor de visserij, betogen wetenschappers van de universiteit van Hongkong.
René Fransen
dinsdag 29 december 2020 om 03:01
Oesterbank voor de kust van Hongkong.
Oesterbank voor de kust van Hongkong. beeld the nature conservancy

Hongkong

Oesters kennen we vooral als voedsel. Maar ze spelen een belangrijke rol ondiepe kustwateren. De schelpdieren zijn ‘rifbouwers', ze klitten aan elkaar en vormen grote banken op de modderige bodem, net als bijvoorbeeld mosselen. Die oesterbanken zijn plekken waar vissen en andere zeedieren kunnen schuilen en zich voortplanten. Bijna twee derde van de soorten in de kustwateren bij Hong Kong leeft op of bij een oesterbank. In een kuststrook zonder oesterbanken leven veel minder soorten dan in wateren met deze riffen. Herstel van oesterriffen zou de hoeveelheid vis en krabben sterk doen toenemen, wat gunstig is voor vissen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.