Luister naar

In een nauwe gang is het risico op een coronabesmetting hoger

Nieuws
In een nauwe gang is de concentratie druppeltjes na hoesten hoger dan in een grote ruimte. Dat heeft gevolgen voor de kans op coronabesmetting.
René Fransen
zaterdag 19 december 2020 om 03:00 aangepast 07:04
Verspreiding van druppels in de wervelingen achter een lopend persoon, in een smalle gang.
Verspreiding van druppels in de wervelingen achter een lopend persoon, in een smalle gang. beeld Xiaolei Yang

Door te hoesten lanceert een coronapatiënt een wolk druppeltjes waarin het virus zich kan bevinden. Er is al een groot aantal onderzoeken gedaan naar de verspreiding van die druppeltjes, onder meer via computersimulaties. Maar meestal zijn die gedaan voor grote, open ruimtes.

Chinese onderzoekers hebben nu de luchtstromen berekend achter een persoon die in een stevig tempo door een nauwe gang of een open zaal loopt. Achter zo’n persoon ontstaan wervelingen in de lucht die druppeltjes meenemen. Deze wervelingen concentreren de druppeltjes ter hoogte van het midden van de hoestende loper. In een open ruimte ontstaat er zo een lang spoor van deze druppels, maar in een nauwe gang blijken ze zich op te hopen op zo’n twee meter van de hoestende persoon. Daar blijven ze nog een paar seconden hangen.

Wanneer het coronavirus in de druppeltjes zit, bestaat er een kans dat iemand ze inademt. In de nauwe gang is de hoeveelheid virus in de dichte wolk groter dan in het lange spoor dat een patiënt trekt door een grote ruimte. Bovendien hangen druppeltjes die zich ter hoogte van het middel van een volwassene bevinden ongeveer op mondhoogte van jonge kinderen.

Alles bij elkaar is in een smalle gang de afstand van anderhalve meter niet altijd veilig. Omdat de druppels een tijdje in de lucht blijven hangen, is het bovendien mogelijk dat de hoestende patiënt al de hoek om is wanneer een volgend persoon door de druppelwolk heen loopt, zonder het zich te realiseren. Het onderzoek is woensdag verschenen in het tijdschrift Physics of Fluids.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.