Rode springaapjes uit het Amazoneregenwoud in Peru zijn monogaam
Sinds de opkomst van DNA-testen hebben wetenschappers ontdekt dat bij de meeste diersoorten die in paartjes optrekken een deel van de jongen het gevolg is van een ‘buitenechtelijke’ relatie. Vrouwtjes paren dan met een ander mannetje dan hun partner, die wel opdraait voor de zorg voor de nakomelingen. Maar onderzoek van Duitse biologen bij een aantal groepen rode springaapjes uit het Amazoneregenwoud in Peru laat zien dat deze dieren volstrekt monogaam zijn. Voor het onderzoek zijn dieren veertien maanden gevolgd vanuit een veldstation in Peru. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. De biologen willen nu onderzoeken of de rode springaap ook in andere delen van het regenwoud monogaam is.
- René Fransen aangepast 09:49
Göttingen
De biologen verzamelden ontlasting van de apen en analyseerden het DNA. Rode springapen leven in familiegroepen van een ouderpaar met hun nog niet geslachtsrijpe kinderen, die samen een territorium verdedigen. Ieder jaar komt er doorgaans een jong bij, terwijl dieren die volwassen zijn de groep verlaten.
geen inteelt
Een analyse van het DNA van achttien nakomelingen uit veertien verschillende groepen liet zien dat ze allemaal waren verwekt door de vader van de groep. Verder bleek er een groot genetisch verschil te zijn tussen de vaders en moeders van de verschillende groepen, wat erop wijst dat de dieren die hun ouderlijk territorium verlaten niet in de buurt blijven. Daardoor is er geen inteelt bij deze apen.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .