Luister naar

Klankvol eerbetoon aan Madame Manet

Recensie
De befaamde componist en pianist Franz Liszt maakte in 1842 een concerttournee door Nederland. Daarbij maakte hij per boot een tocht over de Waal. Toen hij langs Zaltbommel voer, werd hij getroffen door de klanken van een carillon. Hij liet de schipper aanmeren en ontmoette in de toren de beiaardier, Carolus Leenhoff.
Roel Sikkema
vrijdag 7 augustus 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld

Leenhoff nodigde de musicus bij hem thuis uit, waar hij hem ook liet kennismaken met zijn toen dertienjarige dochter Suzanne. ‘Speel eens wat voor deze meneer’, vroeg pa. Het pianospel beviel Liszt zo, dat hij Leenhoff aanraadde om Suzanne in Parijs les te laten nemen.

In Zaltbommel was ze al een plaatselijke bekendheid. Geregeld gaf ze recitals voor de notabelen van het stadje. Zoals de familie Philips, jawel, van de latere lampenfabriek uit Eindhoven.

Enkele jaren later besloot Leenhoff zijn dochter inderdaad naar Parijs te brengen. Daar ging ze piano studeren, maar gaf ze ook les. Zoals aan een zekere familie Manet, die bevriend was met de toenmalige geliefde van Liszt.

Rond 1849 kregen Suzanne en Édouard Manet (1832-1883) een relatie, maar het zou nog tot 1863 duren, voor de twee gingen trouwen. In het Zaltbommelse stadhuis en daarna in de Grote Kerk. ‘Vader Carolus, die er organist was, zal op zijn mooist hebben gespeeld’, veronderstelt Thera Coppens, de biografe van Suzanne, in een interview. Wat zal pa trots geweest zijn. Édouard Manet was intussen een bekende schilder geworden, die zijn dochter vaak als model gebruikte.

opgedragen

Een eigen carrière zat er voor Suzanne in Parijs niet in. Maar samen met haar schoonmoeder organiseerde ze muzikale salons waarop ze de top van de toenmalige kunstwereld leerde kennen. Onder hen ook diverse componisten die maar al te graag een van hun composities aan haar opdroegen.

Twee musici, celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever, maakten een selectie uit die werken. Ze vulden die aan met stukken van Suzannes lievelingscomponisten en trokken daarmee door het land. De muziek werd afgewisseld met enkele toepasselijke voorgedragen gedichten.

Een deel daarvan hebben ze nu op de nieuwe cd La Lecture gezet. Een prachtige plaat met werken van onder meer Liszt, Suzannes vriend Jacques Offenbach, vader Carolus Leenhoff en de componist Gustave-Adolphe Koëlla. Curieus omdat hij de vader was van Suzannes in 1852 geboren bastaardzoon Léon.

Het samenspel van Puga en Lever is subliem, waarbij het geheel ook mooi opgenomen is.

La Lecture

Oihana Aristizabal Puga, cello; Lineke

Lever, piano. TRPTK

+ origineel programma

+ subliem uitgevoerd

+ mooi opgenomen

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Isabella Faust en Les Siècles onder leiding van FrançoisXavier Roth trokken tien jaar geleden de aandacht met historische uitvoeringen van de vroege balletten van Igor Stravinsky (1882-1971).

Afbeelding

Verklankingen van contemplatieve momenten

Dankzij the Beatles ontdekte Wiek Hijmans de klankenrijkdom van de elektrische gitaar. De gitarist en componist bewoog zich van popmuziek via geïmproviseerde jazz naar klassieke muziek.

Afbeelding

Voorspelbaarheid. Niet bepaald een woord dat in het begin met Hillsong United geassocieerd werd, maar sinds de jonge Taya Smith een van de bepalende stemmen werd in het collectief, duikt het vaker op.

Afbeelding

Leeland weet verrassend creatief te pieken

Wauw, dit had ik niet verwacht. Leeland leek een nomadenbestaan te gaan leiden onder muzieklabels, gereduceerd tot twee basisleden (Leeland Mooring, Casey Moore) en met stapsgewijs vlakkere albums. Een neerwaartse spiraal die vaak de voorbode lijkt van een stille aftocht.

Afbeelding

Vijftig jaar kerkmuziek in protestantse kerken

Hans Jansen (1950) heeft als kerkmusicus een respectabele staat van dienst opgebouwd. Ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum in 2022 is een cd uitgebracht, als illustratie van wat hij in die periode heeft gecomponeerd.

Afbeelding

Masato Suzuki dirigeert de Matthäus-Passion: 'Ik vind nederigheid bij de uitvoering heel belangrijk'

Masato Suzuki dirigeert deze weken de Matthäus-Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging en op diverse plekken in ons land te horen. ‘De eerste cd met vocale muziek die ik kreeg, was de Matthäus-Passion.’