Luister naar

Pianist Jaap Eilander laat de muziek van Bach overtuigend klinken

Recensie
Klinkt muziek het beste op de instrumenten waarvoor de componist die geschreven heeft? Veel mensen zullen die vraag bevestigend beantwoorden. Niet voor niets is er een ‘authentieke beweging’ gekomen die probeert te achterhalen hoe de componisten hun werk hebben bedoeld en hoe dat gespeeld moet worden. Musici die achter deze principes staan, spelen dan ook het liefst op instrumenten uit de tijd dat het werk is gecomponeerd, of kopieën daarvan.
dinsdag 7 april 2020 om 08:36
Afbeelding

Daarnaast zijn er altijd musici geweest die oude muziek op heel andere instrumenten speelden. Vooral muziek van Bach is bewerkt voor tal van instrumenten die in zijn tijd niet bestonden. Alleen al in de afgelopen jaren zijn opnames verschenen van de Goldberg Variaties voor saxofoons, accordeon en piano.

Pianist Jaap Eilander voegde aan deze reeks een nieuwe cd toe. Het is niet de eerste keer dat hij werk van Bach op de plaat zette. Eerder deed hij dat met transcripties van componisten als Busoni, Saint-Saëns, Siloti en Kempff. Juist in de negentiende eeuw werden veel arrangementen van Bachs muziek gemaakt. Een verzameling daarvan verscheen in 1995 op een cd waarop Matthijs Verschoor een aantal arrangementen van onder meer Rachmaninov, Myra Hess, Brahms en ook Wilhelm Kempff vertolkte. De cd heette Schweitzeriana omdat enkele van deze werken aan de bekende arts/theoloog/musicus Albert Schweitzer waren opgedragen.


Eilander beperkt zich nu niet tot bewerkingen, hij speelt ook enkele stukken waar niets aan veranderd hoefde te worden. Het gaat daarbij om werken voor klavecimbel, hoofdzakelijk uit Das Wohltemperierte Klavier. Je zou verwachten dat juist deze het beste zouden klinken, maar dat is niet het geval. Vooral de snelle delen doen het veel beter op een klavecimbel.

Nee, juist bij de bewerkte muziek laat Eilander de piano zingen. Nog wel het meest bij zijn eigen bewerkingen van delen uit Bach-cantates. Met als hoogtepunt de mooie, langzame sonatina uit ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’.

De muziek van Bach kan op veel instrumenten overtuigend klinken. Dat laat Eilander goed horen.

Interessant is dat van deze opnames ook een LP op vinyl is verschenen. Dat is een langgekoesterde wens van de pianist. 'Voor het luisteren op LP wordt je gedwongen met aandacht te luisteren naar muziek', zegt hij daarvan.

+ levendige vertolking van Bachmuziek

+ vooral de langzame delen van bewerkingen klinken mooi

- originele klaviermuziek klinkt beter op klavecimbel

Bach

Jaap Eilander, piano. STH Quality Records

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.