Luister naar

Prima albumdebuut van Pianoduo Amacord

Recensie
Weemoed. Dat is het eerste woord dat opkomt na beluisteren van deze cd. Heimwee naar een tijd die voorbij is, waarin je als kind ongedwongen kon spelen. Waarin je geboeid werd door sprookjes die je ouders of anderen vertelden.
donderdag 6 februari 2020 om 11:00 aangepast 08:24
Afbeelding

Veel componisten verwerkten sprookjes in hum muziek. Zoals Maurice Ravel die voor de kinderen van een vriend de suite Ma mère l’Oye schreef. Dit werk, oorspronkelijk voor piano vierhandig, is het sluitstuk van deze cd. Die begint met een ander werk, Six épigraphes antiques van Claude Debussy. Fraaie, wat mysterieus klinkende muziek, die verwijst naar opschriften uit de oudheid. Ravel en Debussy waren laat-negentiende-eeuwse componisten, die experimenteerden met nieuwe muzikale vormen. Wat traditioneler, maar niet minder fraai klinkt de suite Jeux d’enfants, waarin Georges Bizet enkele kinderspelen muzikaal uitbeeldt. Deze drie werken voor piano vierhandig worden uitgevoerd door de Servische pianiste Ivana Alkovic en haar Nederlandse partner Maarten den Hengst. Magical Garden is hun cd-debuut. Dat smaakt naar meer.

+ mooi, evenwichtig programma

+ prachtig gespeeld door jong pianoduo

Magical Garden
Pianoduo Amacord.
ZIP Records

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.

Afbeelding

Ingehouden woede staat Bruce het mooist. Na het concert in Nederland veertig jaar terug, naar Nebraska

Bruce Springsteen deed twee fenomenale concerten in Amsterdam, komt terug in Landgraaf en kijkt in een nieuw boek terug op de plaat die hij zou uitkiezen als er maar een mocht blijven: Nebraska.

Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.