Luister naar

Prima albumdebuut van Pianoduo Amacord

Recensie
Weemoed. Dat is het eerste woord dat opkomt na beluisteren van deze cd. Heimwee naar een tijd die voorbij is, waarin je als kind ongedwongen kon spelen. Waarin je geboeid werd door sprookjes die je ouders of anderen vertelden.
donderdag 6 februari 2020 om 11:00 aangepast 08:24
Afbeelding

Veel componisten verwerkten sprookjes in hum muziek. Zoals Maurice Ravel die voor de kinderen van een vriend de suite Ma mère l’Oye schreef. Dit werk, oorspronkelijk voor piano vierhandig, is het sluitstuk van deze cd. Die begint met een ander werk, Six épigraphes antiques van Claude Debussy. Fraaie, wat mysterieus klinkende muziek, die verwijst naar opschriften uit de oudheid. Ravel en Debussy waren laat-negentiende-eeuwse componisten, die experimenteerden met nieuwe muzikale vormen. Wat traditioneler, maar niet minder fraai klinkt de suite Jeux d’enfants, waarin Georges Bizet enkele kinderspelen muzikaal uitbeeldt. Deze drie werken voor piano vierhandig worden uitgevoerd door de Servische pianiste Ivana Alkovic en haar Nederlandse partner Maarten den Hengst. Magical Garden is hun cd-debuut. Dat smaakt naar meer.

+ mooi, evenwichtig programma

+ prachtig gespeeld door jong pianoduo

Magical Garden
Pianoduo Amacord.
ZIP Records

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.