Luister naar

Woordloze verhalen van Tom Beek

Nieuws
Tom Beek (1969) speelde als sideman op tientallen albums van collegas. Desaxofonist is geliefd dankzij zijn multi-inzetbaarheid en zijn robuuste geluid.
Johan Bakker
vrijdag 1 februari 2013 om 13:05
Woordloze verhalen van Tom Beek
Woordloze verhalen van Tom Beek

Het is dan ook verrassend dat de muziek op zijn solo-cd Bliss zo licht en zuiver van toon is. Hoewel Beek meestal jazzmuzikant wordt genoemd, is het folk- en kleinkunstgehalte op zijn album hoog. Bliss staat volgens Beek voor rust en geluk: Ik ben een geluksvogel en ik laat anderen daar graag in delen.

Het in de oud-katholieke St. Vituskerk te Hilversum opgenomen album klinkt warm. Het typische saxofoongeluid komt het best tot haar recht in lage tempi, aldus Beek die tijdens dit gesprek op het punt staat vader te worden. Als je alle noten goed kunt onderscheiden, komt het aan op de juiste klank. Langzame stukken zijn moeilijker om te spelen dan met spierballenvertoon gebrachte virtuoze en soms oeverloze solos. Op Bliss speel ik onbeschermd, compact en kwetsbaar. Ik ben altijd op zoek naar een mooie toon. Bovendien houd ik van sterke melodieën. De sfeer in de kerk werkte uitstekend mee. Tijdens een concert dat we hier gaven, merkten we hoe goed de akoestiek is.

Tom Beek laat veel stiltes vallen, waardoor zijn muziek een meditatief karakter krijgt. Bliss vertelt verhalen die niet kunnen worden uitgedrukt in woorden, zoals Beek in zijn eigen liner notes schrijft. Dat Bliss kleinkunstassociaties oproept, heeft deels te maken met de keuze voor pianist Mike Boddé. Mike en ik kennen elkaar al lang en hij is de perfecte pianist voor mij; zijn spel is buitengewoon verfijnd.

wat voor weer?

Een opvallend nummer op het album is een instrumentale versie van het lied Wat voor weer zou het zijn in Den Haag?: Harry Bannink was een geniaal componist. Wat hij deed met de teksten van Annie M.G. Schmidt was bijzonder. Alles klopte aan die samenwerking. De teksten waren al muzikaal en liepen zonder haperingen, maar Bannink voegde precies de noten toe die bij die tekst passen. Bannink noemde zichzelf niet voor niets toonzetter. Ook zonder tekst blijft dit nummer overigens volledig overeind. Andere tijdloze stukken op dit album zijn Soledad, In a Silent Way en Body and Soul.

Tom Beek heeft een grote en trouwe aanhang, die hij op diverse manieren bereikt. Hij verstuurt nieuwsbrieven, deelt berichten op onder meer Twitter en Facebook en weet hedendaagse media daarmee optimaal in te zetten. Mensen vinden dat leuk, persoonlijk contact met een artiest. Beek geeft ook cursussen waarin hij anderen adviezen geeft omtrent media-marketing. De meeste mensen in mijn netwerk ken ik persoonlijk, dat helpt.

Zijn albums brengt Tom Beek sinds 2005 in eigen beheer uit. Dat is een bewuste keuze: De manier waarop platenmaatschappijen te werk gaan frustreerde me zeer. Ik moest zelf de opnamekosten betalen en was verplicht een aantal cds af te nemen tegen een tamelijk hoog bedrag. Daarnaast gaf de platenmaatschappij me geen enkele inzage in de manier waarop ze me probeerden te verkopen. Dat kan beter, dacht ik en sinds een jaar of vijf breng ik met succes mijn eigen albums uit. Ik kies mijn eigen muziek, mijn favoriete mensen (naast Boddé zijn dat bassist en producer Udo Pannekeet, gitarist Tim Langedijk en drummer Marcel Serierse) en ontwerp zelf de hoes. Ideaal dus.

De saxofonist zegt geen enkele moeite te hebben met het dragen van de verschillende petten van kunstenaar en verkoper. Het zijn twee rollen die je aanneemt. Als ik optreed ben ik uitgelatener dan als ik thuis vanachter de pc of de telefoon optredens aan het regelen ben. Daarnaast ben ik een fanatiek blogger en publiceer ik regelmatig over muziek en over marketing. Dat is een derde pet die ik eveneens met veel genoegen draag.

www.tombeek.nl

kamerjazz ****

Bliss

Tom Beek TomLaLa

Luister naar Soledad

Luister naar Wat voor weer zou het zijn in Den Haag?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.