Luister naar

CD: Hermine Deurloo - Living Here

Nieuws
Johan Bakker
vrijdag 13 januari 2017 om 03:00
CD: Hermine Deurloo - Living Here
CD: Hermine Deurloo - Living Here
Living Here

Hermine Deurloo – Zennez

Veel mensen associëren het geluid van de chromatische mondharmonica met de in augustus 2016 overleden Toots Thielemans. Ook voor Hermine Deurloo was hij een voorbeeld. Toch slaat de Amsterdamse mondharmonicaspeler haar eigen wegen in. Deurloos muziek klinkt eigentijds en Europees. Haar vorige cd, Welling, die ze met de avontuurlijk spelende strijkers van Zapp4 maakte, was verrassend en vernieuwend. Op Living Here gaat Deurloo verder op dit onbekende, maar bijzondere muzikale pad. Samen met pianist Rembrandt Frerichs schreef ze pakkende composities die de schoonheid van melancholieke melodielijnen combineren met een aanstekelijk frisse speelsheid. De stukken krijgen een licht karakter doordat de baspartijen op een cello worden gespeeld. Cellist Jörg Brinkman verzorgt tevens prachtige gestreken tegenstemmen en als het nodig is, bespeelt hij zijn instrument als een gitaar. Ook drummer Jim Black voegt wezenlijke accenten toe in dit hecht, maar spannend spelende kwartet. Ondanks het hedendaagse karakter van de muziek is de geest van Toots aanwezig; Chris Weeda, die jarenlang met Thielemans werkte, produceerde het album.

+ pakkende composities

+ hecht, hedendaags en spannend

+ melancholiek melodieus en aanstekelijk fris

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.