Luister naar

Het nieuwe album van Rowwen Hèze is prachtig, evenwichtig, stijlvol, louterend, speels en gedurfd

Nieuws
Herman Veenhof
vrijdag 14 juni 2019 om 03:00
Het nieuwe album van Rowwen Hèze is prachtig, evenwichtig, stijlvol, louterend, speels en gedurfd
Het nieuwe album van Rowwen Hèze is prachtig, evenwichtig, stijlvol, louterend, speels en gedurfd
Voorwaartsch

Rowwen Hèze. ­Modestus Records

Het heeft even geduurd, maar het nieuwe album van Rowwen Hèze is prachtig, evenwichtig, stijlvol, louterend, speels en gedurfd. Tegelijk is dat ook best een probleem voor de groep uit de Noord-Limburgse Peel. De mannen van Jack Poels hebben al zo veel moois gemaakt dat jezelf overtreffen de Herculesarbeid is geworden. Maar goed, deze plaat staat. ‘Middag in mei’ heet een traag lied dat aan elkaar hangt van een middag in de kroeg, een trein die toch wel rijdt en herinneringen aan vroeger thuis. De drums slaan plechtig, de akkoorden lopen af als een rivier, de piano is helder en de gitaar krachtig. De koffie. En de krant. Vaderland. Meer tekst is er niet nodig. Ook zo mooi is ‘Elke Ierste Kier’. Steeds meer zijn verstilde miniaturen tegenwicht voor de feestmuziek die de groep natuurlijk ook blijft maken. Het grappig ­ouderwetsch genaamde titelnummer gebiedt dat bijna. Laat de moed niet zakken, is het devies. Origineel is de lofzang op de mooie meiden van de streek, in ‘Leidingwater’. En zijn eigen vrouw krijgt van Poels ook een mooie veeg uit de pan, in ‘Zigeunerin’. Alle dertien goed, op deze plaat. Ook mooi werk van de band: accordeon en gestopte trompetten hoor je niet iedere dag.

+ solide, met briljantjes

- moeilijk om jezelf te ­overtreffen

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.

Afbeelding

Liedjes over de kloof tussen zondag en 'door de week'

The Porter’s Gate is een bijzonder en divers collectief muzikanten dat al een jaar of zes onderbelichte thema’s binnen de christelijke wereld muzikaal vertaalt. Nu is er een tweede album over werk.

Afbeelding

Amen is nog geen afscheid voor Paul Simon

Er bestaan kinderversjes waarbij elk refrein wordt uitgebreid met een extra element. Zo is het ook met 'The Lord' op Seven Psalms van Paul Simon. God is niet uitputtend te beschrijven. Zelfs na een 'Amen'. Eigenlijk zijn het zeven 'psalmen voor nu'.

Afbeelding

Cochren & Co schiet vol passie en energie stilistisch alle kanten uit

Cochren & Co schiet op zijn nieuwe album stilistisch alle kanten uit, maar zit wel vol passie en energie. Zanger Michael Cochren heeft zo’n volle stem met een prettig randje dat hij moeiteloos meerdere genres aankan.

Afbeelding

Gevarieerde licht-alternatieve popsongs van David Dunn

Singer-songwriter David Dunn maakt al zo’n tien jaar muziek. Op zijn nieuwe album Boys gaat hij een beetje op de alternatieve toer. Met wisselend resultaat.

Afbeelding

Tina Turner (1939-2023) was als zwarte, zelfbewuste vrouw en artiest een rolmodel

‘River deep, mountain high’. Tina Turner was wat ze zong. Bedrogen en misbruikt, herrezen en onaantastbaar. Ook religieus was de woensdag op 83-jarige leeftijd overleden Tina Turner een prisma van vele opvattingen.