Luister naar

Op wacht: theatraal hoorngeschal in Fort Pannerden

Nieuws
Margaretha Coornstra
vrijdag 6 september 2019 om 03:00
Op wacht: theatraal hoorngeschal in Fort Pannerden
Op wacht: theatraal hoorngeschal in Fort Pannerden
Op wacht

Fort Pannerden, 21 en 22 september. Meer info: opwacht.nl

Drie zangers en 33 hoornisten: een opmerkelijke bezetting voor een opera. Maar de locatie is dan ook allerminst gangbaar. Op wacht speelt zich af in en rondom Fort Pannerden. 150 jaar geleden startte de bouw van dit robuuste complex in het lieflijke rivierenlandschap, precies op het punt waar de Waal en de Rijn elkaar treffen.

Eva Beunk (1999) studeert compositie in Den Haag bij Calliope Tsoupaki, de huidige Componist des Vaderlands. ‘Het idee voor de opera kwam eigenlijk van mijn vader’, zegt Eva bescheiden. Servaas Beunk is namelijk directeur van het 3 Oever Festival, een cultuurevenement dat nu vier jaar bestaat. Hoewel zijn dochter in Lobith is geboren en getogen, was ze nog nooit in het fort geweest. ‘Maar nu kom ik hier graag. Het is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een reeks forten van ­Muiden tot de Biesbosch. Zo kon je in geval van oorlog stroken land onder water zetten. En Fort Pannerden was in feite ‘de kraan’ van de Waterlinie.’

Overigens is Fort Pannerden nooit op de geplande manier benut. Zodra de Waterlinie voltooid was, bleek het idee alweer achterhaald, weet Eva. ‘Toen kwam de vliegtuigindustrie op.’ Wel was het in de Eerste Wereldoorlog bemand, voor het geval dát. En tijdens de Koude Oorlog diende het als uitkijkpost. Beunk: ‘Daarna raakte het in verval. Van 2000 tot 2006 zaten er krakers in, die ook rondleidingen gaven.’ Maar die kraaksituatie werd dermate rommelig en onveilig, dat het fort in 2006 door de ME werd ontruimd. Nu heeft het de functie van museum.

Voor het Nederlandstalige libretto van Op wacht tekent regisseur Rob Hoekstra, specialist in locatietheater. Elke scène speelt zich af op een andere plek in het fort. De opera kent drie personages: de Soldaat (Guido Groenland), de Kraker (Desirée Verlaan) en de Macht (Jonathan van den Brink). ‘De zangers zijn verrukt over de akoestiek in het gebouw’, zegt Beunk. In zekere zin speelt solo­hoornist Morris Kliphuis een vierde personage: in zijn improvisatie verklankt hij de Vrijheid. Maar volgens Beunk hebben alle hoornisten behoorlijk wat vrijheid, want er is geen dirigent. ‘Door de indeling van het fort kun je elkaar immers niet zien. Dus het is een kwestie van luisteren en op elkaar inspelen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.