Luister naar

Luuk Schuurman: jonge organist die Max Reger al de baas is

Nieuws
Roel Sikkema
vrijdag 25 oktober 2019 om 03:00
Luuk Schuurman: jonge organist die Max Reger al de baas is
Luuk Schuurman: jonge organist die Max Reger al de baas is
Luuk Schuurman – Bovenkerk Kampen

Pachelbel, Bach,

Händel, Brahms,

Reger, Becker, Young, Eilander, Zwart.

JQZ Muziekproducties Kampen

Het zal je maar gebeuren: je speelt na afloop van een concert nog even wat op het orgel en een platenman komt naar je toe en stelt voor een cd te maken. Dat overkwam de 16-jarige Luuk Schuurman begin dit jaar. Hij mag nog jong zijn, vorig jaar (dus nog maar 15) schreef hij twee orgelconcoursen op zijn naam. Op het laatste, het Kamper Quintus Orgelconcours, speelde hij Regers ‘Introduction und Passacaglia’. Het staat ook op deze cd, een absoluut hoogtepunt. Schuurman laat verder een reeks vooral bekende werken horen, begrijpelijk voor een jonge organist. Veel belangrijker is hoe hij dit uitvoert. En daar is niets mis mee. Schuurman voelt zich hoorbaar beter in het wat romantische repertoire thuis. Dat blijkt niet alleen uit de keuze van de werken, maar ook uit de manier waarop hij die uitvoert. Pachelbels ‘Ciaconna’ klinkt daardoor beslist niet ‘authentiek’, maar wel fraai. Bij een volgende cd mag de tremulant in zachte gedeelten wel iets meer uit, en een wat spannender programma is ook niet weg. Maar voor nu: gefeliciteerd!

+ mooi uitgevoerd door pas beginnende organist

+ goed gebruik van het ­Hinszorgel in de Bovenkerk

- wat indirect opgenomen waardoor niet alles even goed te volgen is

- een volgende cd mag qua repertoire wat spannender

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geboorte van de moderne jazz

Blue Train, dat John Coltrane opnam in 1957, staat hoog in de ‘beste-jazzplaat-ooit’-lijstjes. Nu is de plaat, opgepoetst en uitgebreid, opnieuw uitgebracht. Het is betoverend om de geboorte van de moderne jazz te horen.

Afbeelding

Moby probeert de tijd te vangen op nieuw ambient album

Grootse muziekprojecten met veel sfeer en associatie kun je moeiteloos overlaten aan de Amerikaan Moby. Nu is er Ambient 23. Het album is een kwestie van ondergaan.

Afbeelding

Eindelijk is de 'nieuwe' Wilco fysiek beschikbaar

Het album Cruel Country van de band Wilco is een dubbelalbum met maar liefst 21 (!) songs, goed voor een luisterrit van vijf kwartier. Een album met een bijna ingetogen sfeer.

Afbeelding

Sam Ryder: 'gewoon' weer een popster erbij

Hoe succesvol kun je zijn als popartiest? Het debuutalbum There's Nothing but Space, Man! van de Britse zanger Sam Ryder kwam eind vorig jaar uit en verschijnt nu al in een 'Super UItra Deluxe'-versie.

Afbeelding

Bob Dylan zong altijd al over sterfelijkheid

Een afscheidsalbum, dachten de media toen Bob Dylan in september 1997 het album Time Out of Mind uitbracht. Hij was maar net aan de dood ontsnapt en tekst en muziek waren donker van timbre. Een kwarteeuw later reconstrueert een cd-box het proces, dat meer overleven en hoop ademt.

Afbeelding

Verzamelalbum Paul Weller origineel, uitgebreid en over de top

De Brit Paul Weller blijft een vat vol originele, kritische en geestige muzikale uitvallen. Het verzamelalbum Will Of The People is zijn tweede compilatiealbum. Soms wat over de top.