Luister naar

Travelin' Thru: Vier verschillende smaken op cd-set Bob Dylan en Johnny Cash

Nieuws
Herman Veenhof
vrijdag 1 november 2019 om 03:00
Travelin' Thru: Vier verschillende smaken op cd-set Bob Dylan en Johnny Cash
Travelin' Thru: Vier verschillende smaken op cd-set Bob Dylan en Johnny Cash
Travelin’ Thru

Bob Dylan. The Bootleg Series Vol. 15 1967-1969. Columbia / Sony Music (3cd)

Ruim een halve eeuw zwierven ze al rond, de duetten die Bob Dylan en Johnny Cash in februari 1969 zongen. Nu zijn ze officieel, helder opgepoetst, vergezeld door andere interessante muziek en voorzien van een degelijk essay.

Bob Dylan bracht in juni 1966 zijn dubbelalbum Blonde On Blonde uit. Dat was een waterval van lange rocksongs, met lappen associatieve, haast in koortsige roes geschreven teksten. Dylan stond op voet van ­oorlog met pers en publiek en snakte naar retraite. Zijn motorongeluk op 29 juli was waarschijnlijk niet eens zo erg, maar genoeg om onder de radar te duiken. Pas acht jaar later zou hij weer een tournee maken. Muzikaal gooide hij het roer volledig om. Hij dook in de Amerikaanse muziekgeschiedenis en schreef sobere, korte liedjes in folk- en countrytraditie. In 1967 nam hij tientallen songs op met The Band, in 1975 deels uitgebracht als The Basement Tapes. Eind dat jaar had hij een eendaagse sessie met alleen een drummer en bassist. Begin 1968 verschenen die opnamen als John Wesley Harding, een bijna bijbels klinkende plaat met verhalen en gelijkenissen. En in februari 1969 maakte hij in Nashville, de countrystad in de Amerikaanse staat Tennessee, de songs die in april als Nashville Skyline zouden verschijnen.

Parallel daaraan waren er twee dagen met Johnny Cash. Die was toen net terug van ver weggeweest, zijn turbulente optredens in gevangenissen (Folsom Prison, San Quentin) trokken de aandacht. Als duo waren Cash en Dylan eigenlijk geen match. De zware bas van Cash en de bijna zoet croonende stem van Dylan zongen meer naast elkaar, timing en ­frasering was ook niet volgens de ­regels der kunst. Maar toch fascineert het, vanwege de verbazing die je tussen de regels door hoort. Twee mannen die diepgang en besef van zondige onvolkomenheid delen, vinden elkaar juist in die segmenten van het bestaan. Het is daarom niet vreemd dat beiden bijna bedeesd ‘Amen’ en ‘Just A Closer Walk With Thee’ zingen.

Ook op dat derde schijfje staan opnamen uit televisieshows. Naast nog meer van Dylan en Cash samen zijn er vijf songs met banjospeler Earl Scruggs en diens broers en twee ‘outtakes’ van het album Selfportrait, dat in 1970 zou uitkomen.

+ eindelijk de juiste en mooi ­gemasterde opnamen

+ vier verschillende smaken muziek

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geboorte van de moderne jazz

Blue Train, dat John Coltrane opnam in 1957, staat hoog in de ‘beste-jazzplaat-ooit’-lijstjes. Nu is de plaat, opgepoetst en uitgebreid, opnieuw uitgebracht. Het is betoverend om de geboorte van de moderne jazz te horen.

Afbeelding

Moby probeert de tijd te vangen op nieuw ambient album

Grootse muziekprojecten met veel sfeer en associatie kun je moeiteloos overlaten aan de Amerikaan Moby. Nu is er Ambient 23. Het album is een kwestie van ondergaan.

Afbeelding

Eindelijk is de 'nieuwe' Wilco fysiek beschikbaar

Het album Cruel Country van de band Wilco is een dubbelalbum met maar liefst 21 (!) songs, goed voor een luisterrit van vijf kwartier. Een album met een bijna ingetogen sfeer.

Afbeelding

Sam Ryder: 'gewoon' weer een popster erbij

Hoe succesvol kun je zijn als popartiest? Het debuutalbum There's Nothing but Space, Man! van de Britse zanger Sam Ryder kwam eind vorig jaar uit en verschijnt nu al in een 'Super UItra Deluxe'-versie.

Afbeelding

Bob Dylan zong altijd al over sterfelijkheid

Een afscheidsalbum, dachten de media toen Bob Dylan in september 1997 het album Time Out of Mind uitbracht. Hij was maar net aan de dood ontsnapt en tekst en muziek waren donker van timbre. Een kwarteeuw later reconstrueert een cd-box het proces, dat meer overleven en hoop ademt.

Afbeelding

Verzamelalbum Paul Weller origineel, uitgebreid en over de top

De Brit Paul Weller blijft een vat vol originele, kritische en geestige muzikale uitvallen. Het verzamelalbum Will Of The People is zijn tweede compilatiealbum. Soms wat over de top.