Tina Turner (1939-2023) was als zwarte, zelfbewuste vrouw en artiest een rolmodel

Achtergrond
‘River deep, mountain high’. Tina Turner was wat ze zong. Bedrogen en misbruikt, herrezen en onaantastbaar. Ook religieus was de woensdag op 83-jarige leeftijd na een langdurig ziekbed in haar woning in het Zwitserse Küssnacht overleden Tina Turner een prisma van vele opvattingen.
Herman Veenhof
donderdag 25 mei 2023 om 06:07 aangepast 09:29
Tina Turner in 2009, vijftig jaar in het vak.
Tina Turner in 2009, vijftig jaar in het vak. beeld Wikimedia

Küssnacht

Tina Turner werd op 26 november 1939 in Brownsville (in de Amerikaanse staat Tennessee) geboren als Anna Mae Bullock. Van meet af aan had ze het moeilijk. Haar ouders maakten veel ruzie en scheidden toen ze kind was. Haar oudere halfzus overleed bij een verkeersongeluk in de jaren veertig. Ze groeide op bij haar moeder en zus in St. Louis (Missouri). Daar ontmoette ze in 1958 rockzanger Ike Turner (1931-2007); ze werd zangeres bij zijn band The Kings of Rhythm. Snel erna kregen ze een relatie en trouwden nadat zij zwanger bleek. Het huwelijk ging gelijk op met een carrière als duo. Ze scoorden hits met songs als ‘Proud Mary’ en ‘Nutbush City Limits’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.

Afbeelding

Liedjes over de kloof tussen zondag en 'door de week'

The Porter’s Gate is een bijzonder en divers collectief muzikanten dat al een jaar of zes onderbelichte thema’s binnen de christelijke wereld muzikaal vertaalt. Nu is er een tweede album over werk.

Afbeelding

Amen is nog geen afscheid voor Paul Simon

Er bestaan kinderversjes waarbij elk refrein wordt uitgebreid met een extra element. Zo is het ook met 'The Lord' op Seven Psalms van Paul Simon. God is niet uitputtend te beschrijven. Zelfs na een 'Amen'. Eigenlijk zijn het zeven 'psalmen voor nu'.

Afbeelding

Cochren & Co schiet vol passie en energie stilistisch alle kanten uit

Cochren & Co schiet op zijn nieuwe album stilistisch alle kanten uit, maar zit wel vol passie en energie. Zanger Michael Cochren heeft zo’n volle stem met een prettig randje dat hij moeiteloos meerdere genres aankan.

Afbeelding

Gevarieerde licht-alternatieve popsongs van David Dunn

Singer-songwriter David Dunn maakt al zo’n tien jaar muziek. Op zijn nieuwe album Boys gaat hij een beetje op de alternatieve toer. Met wisselend resultaat.

Afbeelding

Tina Turner (1939-2023) was als zwarte, zelfbewuste vrouw en artiest een rolmodel

‘River deep, mountain high’. Tina Turner was wat ze zong. Bedrogen en misbruikt, herrezen en onaantastbaar. Ook religieus was de woensdag op 83-jarige leeftijd overleden Tina Turner een prisma van vele opvattingen.