The Smashing Pumpkins: veel synthesizer, weinig muzikale damp

Achtergrond
Het album Atum van The Smashing Pumpkins – een rockopera in drie delen – is volgens de band het langverwachte vervolg op hun klassieker Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995). Maar liefst 33 nieuwe nummers. Een meesterwerk?
Marco van den Berg
vrijdag 19 mei 2023 om 07:20
beeld

Sinds de oprichting in 1988 kent deze rockband uit Chicago wisselende samenstellingen. Maar gelukkig: op Atum zijn drie leden van de oerbezetting terug op het nest. Dat zijn frontman en multi-instrumentalist Billy Corgan, gitarist James Iha en drummer Jimmy Chamberlin. Bassist D’arcy Wretzky, het vierde oerlid, verruilde haar muzikantenbestaan indertijd voor een acteercarrière. Voor haar in de plaats speelt Jeff Schroeder. Verder wordt de groep bijgestaan door de singer-songwriters Katie Cole en Sierra Swan, die niet alleen meezingen, maar soms ook de basgitaar oppakken. Tot zover de bezetting. Nu eerst terugblikken; te beginnen bij het snoeiharde debuutalbum Gish (1991). Daarmee trekken de ‘Pumpkins’ direct de aandacht..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.

Afbeelding

Liedjes over de kloof tussen zondag en 'door de week'

The Porter’s Gate is een bijzonder en divers collectief muzikanten dat al een jaar of zes onderbelichte thema’s binnen de christelijke wereld muzikaal vertaalt. Nu is er een tweede album over werk.

Afbeelding

Amen is nog geen afscheid voor Paul Simon

Er bestaan kinderversjes waarbij elk refrein wordt uitgebreid met een extra element. Zo is het ook met 'The Lord' op Seven Psalms van Paul Simon. God is niet uitputtend te beschrijven. Zelfs na een 'Amen'. Eigenlijk zijn het zeven 'psalmen voor nu'.

Afbeelding

Cochren & Co schiet vol passie en energie stilistisch alle kanten uit

Cochren & Co schiet op zijn nieuwe album stilistisch alle kanten uit, maar zit wel vol passie en energie. Zanger Michael Cochren heeft zo’n volle stem met een prettig randje dat hij moeiteloos meerdere genres aankan.

Afbeelding

Gevarieerde licht-alternatieve popsongs van David Dunn

Singer-songwriter David Dunn maakt al zo’n tien jaar muziek. Op zijn nieuwe album Boys gaat hij een beetje op de alternatieve toer. Met wisselend resultaat.

Afbeelding

Tina Turner (1939-2023) was als zwarte, zelfbewuste vrouw en artiest een rolmodel

‘River deep, mountain high’. Tina Turner was wat ze zong. Bedrogen en misbruikt, herrezen en onaantastbaar. Ook religieus was de woensdag op 83-jarige leeftijd overleden Tina Turner een prisma van vele opvattingen.