Overtuigende uitvoering van Elgars celloconcert

Recensie
De status van het concert dat Edward Elgar (1857-1934) in 1919 schreef, leidt tot enige verwarring. Op de cover van het album van Timothy Ridout, Martyn Brabbins en het BBC Symphony Orchestra staat het vermeld als ‘Viola Concerto’, terwijl het in het boekje ‘Cello Concerto’ wordt genoemd.
Johan Bakker
vrijdag 24 maart 2023 om 03:22 aangepast 27 maart 2023 16:21
beeld

Het betreft hier een bewerking voor altviool van Elgars celloconcert, door onder anderen Jacqueline du Pré beroemd geworden. Dankzij de bewerking door altviolist Lionel Tertis kreeg dit aanvankelijk weinig succesvolle celloconcert in 1927 alsnog de waardering die het verdiende. 

Ridout speelt dit vierdelige werk met gepassioneerde expressie. Hoewel een altviool minder diep gaat dan een cello, ontlokt de solist warme tonen aan zijn instrument. De suite voor viool en orkest van Ernest Bloch (1880-1959) stamt eveneens uit 1919. Ook deze door oosterse muziek beïnvloede suite brengen Ridout en het BBC Orkest overtuigend. De samenwerking tussen altviolist en orkest komt in beide Londense registraties uitstekend tot zijn recht.

+ gepassioneerde expr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amen is nog geen afscheid voor Paul Simon

Er bestaan kinderversjes waarbij elk refrein wordt uitgebreid met een extra element. Zo is het ook met 'The Lord' op Seven Psalms van Paul Simon. God is niet uitputtend te beschrijven. Zelfs na een 'Amen'. Eigenlijk zijn het zeven 'psalmen voor nu'.

Afbeelding

Zanger Michael Cochren heeft zo'n volle stem met breed bereik en een prettig randje dat hij moeiteloos meerdere genres aankan. Dat hoor je dan ook terug op zijn nieuwe album Running Home. Zijn aanstekelijke, makkelijk meezingbare liedjes hebben veel potentie.

Afbeelding

Singer-songwriter David Dunn maakt al zo'n tien jaar muziek. Op zijn nieuwe album Boys gaat hij een beetje op de alternatieve toer.

Afbeelding

Tina Turner (1939-2023) was als zwarte, zelfbewuste vrouw en artiest een rolmodel

‘River deep, mountain high’. Tina Turner was wat ze zong. Bedrogen en misbruikt, herrezen en onaantastbaar. Ook religieus was de woensdag op 83-jarige leeftijd overleden Tina Turner een prisma van vele opvattingen.

Afbeelding

Verfijnde dans van emotie en melodie op nieuw album van Lauren Daigle

Het kon niet uitblijven. Lauren Daigle mocht na het grote succes van ‘You Say’ tekenen bij het seculiere Atlantic Records. Ze stelt niet teleur. Iedere track heeft een moment waarop de zang indruk maakt.

Afbeelding

The Smashing Pumpkins: veel synthesizer, weinig muzikale damp

Het album Atum van The Smashing Pumpkins – een rockopera in drie delen – is volgens de band het langverwachte vervolg op hun klassieker Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995). Maar liefst 33 nieuwe nummers. Een meesterwerk?