Overtuigende uitvoering van Elgars celloconcert

Recensie
De status van het concert dat Edward Elgar (1857-1934) in 1919 schreef, leidt tot enige verwarring. Op de cover van het album van Timothy Ridout, Martyn Brabbins en het BBC Symphony Orchestra staat het vermeld als ‘Viola Concerto’, terwijl het in het boekje ‘Cello Concerto’ wordt genoemd.
Johan Bakker
vrijdag 24 maart 2023 om 03:22 aangepast 27 maart 2023 16:21
beeld

Het betreft hier een bewerking voor altviool van Elgars celloconcert, door onder anderen Jacqueline du Pré beroemd geworden. Dankzij de bewerking door altviolist Lionel Tertis kreeg dit aanvankelijk weinig succesvolle celloconcert in 1927 alsnog de waardering die het verdiende. 

Ridout speelt dit vierdelige werk met gepassioneerde expressie. Hoewel een altviool minder diep gaat dan een cello, ontlokt de solist warme tonen aan zijn instrument. De suite voor viool en orkest van Ernest Bloch (1880-1959) stamt eveneens uit 1919. Ook deze door oosterse muziek beïnvloede suite brengen Ridout en het BBC Orkest overtuigend. De samenwerking tussen altviolist en orkest komt in beide Londense registraties uitstekend tot zijn recht.

+ gepassioneerde expr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.

Afbeelding

Ingehouden woede staat Bruce het mooist. Na het concert in Nederland veertig jaar terug, naar Nebraska

Bruce Springsteen deed twee fenomenale concerten in Amsterdam, komt terug in Landgraaf en kijkt in een nieuw boek terug op de plaat die hij zou uitkiezen als er maar een mocht blijven: Nebraska.

Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.