Solide muzikale basis, zang schuurt bij Martin Geertsma

Recensie
Het is niet ongehoord dat een artiest pas op latere leeftijd serieus met muziek aan de slag gaat. De oorspronkelijk Groningse Rotterdammer Martin Geertsma doet het na zijn veertigste met een folk-pop album waarvan de liedjes doen denken aan de kleinkunstige zang van Rob Favier, vermengd met de tekstuele insteken van Wim Bevelander. De muzikale aankleding is daarbij uitstekend verzorgd door een studioband van ervaren sessiemusici.
Leon van Steensel
vrijdag 24 maart 2023 om 03:22 aangepast 27 maart 2023 16:24
beeld

Zo goed verzorgd, dat de wat botte kantjes van het oer-Hollands articuleren af en toe wat schril afsteekt. Toch kabbelt het tekstueel prettig door vanaf de Dylanesque opener ‘Als De Wereld Niet Om Mij Draait’. ‘Voor Alles Is Een Tijd’ is de uitschieter, mede door ‘backing vocals’ en fraai ruimtelijk geluid. 

Geertsma heeft een solide basis; zoveel is wel duidelijk met open, directe en bevragende thema’s en een prima netwerk. De no-nonsenseaanpak in de zang schuurt wel met die gepolijste muziek. Maar ja, dat zal gewoon zijn zoals hij is.

+ hoogstaande band, uitstekend afgewerkte muziek

- iets te platte intonaties en articulatie steken af

Gewoon Zoals Ik Ben

Martin Geertsma.
Eigen beheer

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amen is nog geen afscheid voor Paul Simon

Er bestaan kinderversjes waarbij elk refrein wordt uitgebreid met een extra element. Zo is het ook met 'The Lord' op Seven Psalms van Paul Simon. God is niet uitputtend te beschrijven. Zelfs na een 'Amen'. Eigenlijk zijn het zeven 'psalmen voor nu'.

Afbeelding

Zanger Michael Cochren heeft zo'n volle stem met breed bereik en een prettig randje dat hij moeiteloos meerdere genres aankan. Dat hoor je dan ook terug op zijn nieuwe album Running Home. Zijn aanstekelijke, makkelijk meezingbare liedjes hebben veel potentie.

Afbeelding

Singer-songwriter David Dunn maakt al zo'n tien jaar muziek. Op zijn nieuwe album Boys gaat hij een beetje op de alternatieve toer.

Afbeelding

Tina Turner (1939-2023) was als zwarte, zelfbewuste vrouw en artiest een rolmodel

‘River deep, mountain high’. Tina Turner was wat ze zong. Bedrogen en misbruikt, herrezen en onaantastbaar. Ook religieus was de woensdag op 83-jarige leeftijd overleden Tina Turner een prisma van vele opvattingen.

Afbeelding

Verfijnde dans van emotie en melodie op nieuw album van Lauren Daigle

Het kon niet uitblijven. Lauren Daigle mocht na het grote succes van ‘You Say’ tekenen bij het seculiere Atlantic Records. Ze stelt niet teleur. Iedere track heeft een moment waarop de zang indruk maakt.

Afbeelding

The Smashing Pumpkins: veel synthesizer, weinig muzikale damp

Het album Atum van The Smashing Pumpkins – een rockopera in drie delen – is volgens de band het langverwachte vervolg op hun klassieker Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995). Maar liefst 33 nieuwe nummers. Een meesterwerk?