Tegen windmolens kun je niet vechten

Recensie
Poetin en populisme, neoliberalen en nieuwe armen, windmolens en wielrennen; weinig onderwerpen blijven onbehandeld op Schandalig, het eerste gezamenlijke album van tekstschrijver De Jonge Boschfazant en componist Meindert Talma.
Herman Veenhof
vrijdag 24 maart 2023 om 02:16
beeld Henk Veenstra

Niets is wat het lijkt. Debuutalbum is een ironische aanduiding voor twee Noord-Nederlanders die al een spoor van albums en bundels achterlieten. Meindert Talma, de reus uit de regio waar Groningen en Friesland elkaar bijten, is allang niet meer ’s lands onbekendste artiest en maakte naam met onder andere gezongen biografietjes van voetballers; zijn laatste kleinood is gewijd aan een keeper die even lang is als hijzelf (2,03 meter): Andries Noppert.

De Jonge Boschfazant (DJB) staat voor de in het Friese Oldeholtpade opgegroeide man die thans woont in het Groningse dorpje Westeremden. Dat telt 350 zielen, biedt onderdak aan het museum van de schilder Henk Helmantel en maakt deel uit van de sinds 2021 herindeelde gemeente Eemsdelta. De Jong..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amen is nog geen afscheid voor Paul Simon

Er bestaan kinderversjes waarbij elk refrein wordt uitgebreid met een extra element. Zo is het ook met 'The Lord' op Seven Psalms van Paul Simon. God is niet uitputtend te beschrijven. Zelfs na een 'Amen'. Eigenlijk zijn het zeven 'psalmen voor nu'.

Afbeelding

Zanger Michael Cochren heeft zo'n volle stem met breed bereik en een prettig randje dat hij moeiteloos meerdere genres aankan. Dat hoor je dan ook terug op zijn nieuwe album Running Home. Zijn aanstekelijke, makkelijk meezingbare liedjes hebben veel potentie.

Afbeelding

Singer-songwriter David Dunn maakt al zo'n tien jaar muziek. Op zijn nieuwe album Boys gaat hij een beetje op de alternatieve toer.

Afbeelding

Tina Turner (1939-2023) was als zwarte, zelfbewuste vrouw en artiest een rolmodel

‘River deep, mountain high’. Tina Turner was wat ze zong. Bedrogen en misbruikt, herrezen en onaantastbaar. Ook religieus was de woensdag op 83-jarige leeftijd overleden Tina Turner een prisma van vele opvattingen.

Afbeelding

Verfijnde dans van emotie en melodie op nieuw album van Lauren Daigle

Het kon niet uitblijven. Lauren Daigle mocht na het grote succes van ‘You Say’ tekenen bij het seculiere Atlantic Records. Ze stelt niet teleur. Iedere track heeft een moment waarop de zang indruk maakt.

Afbeelding

The Smashing Pumpkins: veel synthesizer, weinig muzikale damp

Het album Atum van The Smashing Pumpkins – een rockopera in drie delen – is volgens de band het langverwachte vervolg op hun klassieker Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995). Maar liefst 33 nieuwe nummers. Een meesterwerk?