Marvin Gaye live wat gejaagd en oppervlakkig

Recensie
Het album Greatest Hits Live in ‘76 van Marvin Gaye bevat een concert dat werd opgenomen in de Amsterdamse Jaap Edenhal en verscheen voor het eerst in 1999 op dvd. Nu is het ook uit op cd en vinyl. Alle grote hits uit de carrière van de Motown-legende komen voorbij, waaronder ‘I Heard It Through The Grapevine’, ‘Let’s Get It On’, ‘Inner City Blues’ en natuurlijk ‘What’s Going On’.
Herman Veenhof
vrijdag 24 maart 2023 om 02:15
beeld

De plaat legt hem live vast tijdens zijn eerste Europese tournee. Hoewel de setlist klassiekers bevat als ‘You’re a Wonderful One’ en ‘Too Busy Thinking About My Baby’, is Gaye wat gejaagd en oppervlakkig. Er klinken maar liefst 23 nummers in iets meer dan vijftig minuten. Als hij echt zijn best doet, zoals op ‘Ain’t No Mountain High Enough’, is het ook meteen raak. 

Marvin Gaye (1939-1984) heette officieel Marvin Pentz Gay en was een Amerikaanse rhythm-and-blueszanger. Hij maakte platen vanaf 1961 en stond aan de basis van soulmuziek. Hij pionierde ook met ‘overdubs’, waardoor hij zijn eigen koortjes zong. Bekend werd hij pas echt doordat zijn vader, een pinksterpredikant, hem doodschoot na een ruzie in hun huis.

+ tijdsdocument+ opzwepende ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.

Afbeelding

Ingehouden woede staat Bruce het mooist. Na het concert in Nederland veertig jaar terug, naar Nebraska

Bruce Springsteen deed twee fenomenale concerten in Amsterdam, komt terug in Landgraaf en kijkt in een nieuw boek terug op de plaat die hij zou uitkiezen als er maar een mocht blijven: Nebraska.

Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.