Genesis was soms een openbaring

Recensie
In maart 2022 speelde de Britse band Genesis een afscheidsconcert en in september dat jaar werden de muziekrechten voor 300 miljoen euro verkocht. Het is klaar, met een vraagteken. Vijf decennia lang speelde de groep af en toe voor de BBC. Die opnamen zitten nu in een box met vijf cd’s.
Herman Veenhof
vrijdag 24 maart 2023 om 11:58
BBC Broadcasts Genesis
BBC Broadcasts Genesis beeld Universal

Deze 5cd-set bevat 53 tracks, waarvan de meesten nog niet eerder officieel verschenen, waaronder ‘Harold The Barrel’, ‘Duchess’, ‘Turn It On Again’, ‘Follow You Follow Me’, ‘Mama’, ‘That’s All, Home By The Sea’, ‘No Son Of Mine’ en ‘I Can’t Dance’. De box, voorzien van een hoesboekje met een informatief verhaal, biedt enkele verrassingen en nieuwe, onuitgegeven opnamen. Het laat ook goed horen dat de band drie fasen kende: de eerste met Peter Gabriel als zanger en schrijver en steeds meer bizarre showman. De platen bevatten epische verhalen op symfonische rockmuziek. Na 1975 was drummer Phil Collins de zanger. Hij maakte van Genesis een hitmachine en een stadion-band. Het intermezzo tussen zijn vertrek en terugkomst werd gevuld door Ray ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amen is nog geen afscheid voor Paul Simon

Er bestaan kinderversjes waarbij elk refrein wordt uitgebreid met een extra element. Zo is het ook met 'The Lord' op Seven Psalms van Paul Simon. God is niet uitputtend te beschrijven. Zelfs na een 'Amen'. Eigenlijk zijn het zeven 'psalmen voor nu'.

Afbeelding

Zanger Michael Cochren heeft zo'n volle stem met breed bereik en een prettig randje dat hij moeiteloos meerdere genres aankan. Dat hoor je dan ook terug op zijn nieuwe album Running Home. Zijn aanstekelijke, makkelijk meezingbare liedjes hebben veel potentie.

Afbeelding

Singer-songwriter David Dunn maakt al zo'n tien jaar muziek. Op zijn nieuwe album Boys gaat hij een beetje op de alternatieve toer.

Afbeelding

Tina Turner (1939-2023) was als zwarte, zelfbewuste vrouw en artiest een rolmodel

‘River deep, mountain high’. Tina Turner was wat ze zong. Bedrogen en misbruikt, herrezen en onaantastbaar. Ook religieus was de woensdag op 83-jarige leeftijd overleden Tina Turner een prisma van vele opvattingen.

Afbeelding

Verfijnde dans van emotie en melodie op nieuw album van Lauren Daigle

Het kon niet uitblijven. Lauren Daigle mocht na het grote succes van ‘You Say’ tekenen bij het seculiere Atlantic Records. Ze stelt niet teleur. Iedere track heeft een moment waarop de zang indruk maakt.

Afbeelding

The Smashing Pumpkins: veel synthesizer, weinig muzikale damp

Het album Atum van The Smashing Pumpkins – een rockopera in drie delen – is volgens de band het langverwachte vervolg op hun klassieker Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995). Maar liefst 33 nieuwe nummers. Een meesterwerk?

Meest gelezen