Trefzekere en smaakvolle uitvoeringen van Bach door pianist van Guus Meeuwis

Recensie
Een pianist die muziek van Bach speelt, is niet uniek. Luit- en klavecimbelmuziek kan technisch vrij gemakkelijk op piano worden gespeeld. Ook voeren pianisten wel orgelmuziek uit, maar dan vaak in negentiende-eeuwse arrangementen waarbij vaak veel noten werden toegevoegd. Pianist Jan-Willem Rozenboom doet het op deze cd anders. ‘Geen noot te veel’ zou zijn motto kunnen zijn. Aan de transcripties die hij maakte, zijn geen extra noten toegevoegd. En dus hoor je het orgelkoraal ‘Ich ruf zu Dir’ niet in de volle versie van Ferruccio Busoni, maar in de ‘kalere’ maar fraai klinkende orgelversie.
Roel Sikkema
vrijdag 17 maart 2023 om 12:03 aangepast 20 maart 2023 08:58
beeld

Rozenboom ging nog een stapje verder. Hij bewerkte ook enkele vocale Bachwerken, zoals aria’s uit de Matthäus Passion en uit een cantate. Monumentaal is zijn vertolking van de bekende vioolchaconne van Bach, in de pianoversie van Brahms. Rozenboom is niet alleen een klassiek pianist die eerder cd’s met werk van Schubert en Bachs ‘Goldbergvariaties’ heeft gemaakt. Hij is ook al jarenlang vaste begeleider van zanger Guus Meeuwis. Reden voor Rozenboom om van hun hit ‘Brabant’ een fuga in Bachstijl te maken. Een mooie toegift. Rozenbooms spel is trefzeker en smaakvol en straalt vooral rust uit.

Jan-Willem Rozenboom.
Eigen beheer

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.