Diep doorleefde uitvoering van Rachmaninov en Chopin door Mengjie Han

Recensie
Rachmaninov en Chopin zijn twee reuzen als het om pianomuziek gaat. Mengjie Han, in 1989 in China geboren maar in Nederland opgegroeid, heeft ze allebei op cd gezet. Al jong heeft Han een indrukwekkende carrière opgebouwd. De helft van de opnametijd is besteed aan Rachmaninovs ‘Variaties op een thema van Chopin’. Het is een 24-delig werk, waarvan het eerste bij een breed publiek bekend is. Zoals vaak gebeurt: slechts een deel wordt op muziekzenders gedraaid.
Frans Tijssen
vrijdag 17 maart 2023 om 12:03
beeld

Maar de rest van de muzikale reis, zoals Han het pianowerk beschouwt, is het beluisteren even goed waard, in zijn gevarieerdheid en zeggingskracht. Toen Han het in Oostenrijk voor het eerst hoorde, raakte het hem zo diep dat hij het het mooiste stuk vond dat hij ooit had gehoord. Het is muziek waarvoor je rustig op de bank gaat zitten, waar je je het liefst van tevoren in verdiept, zodat je er des te meer van kunt genieten. Dat geldt zeker voor de manier waarop Han het speelt: zo overdacht, zo doorleefd. Je proeft veel liefde voor de muziek, maar ook voor zijn in 2021 overleden vader. Aan hem is de cd opgedragen. Het booklet begint met een liefdevolle herinnering aan de man met wie hij een warme band had en die hem muzikaal heeft gevormd.

+ ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.