Sophie Straat maakt protestsongs zonder blad voor de mond

Recensie
Sophie Straat combineert levenslied met protestsong en doe dat zonder blad voor de mond. Ze maakt gehakt van alles wat gevestigd is, in songs die opmerkelijk goed geschreven teksten hebben.
Herman Veenhof
vrijdag 17 maart 2023 om 08:12
beeld

De Nederlandse protestzangeres Sophie Straat (28) heeft als echte naam Sophie Schwartz. Ze is kind van Amerikaans-Amsterdamse ouders, haar moeder woont nog in De Pijp. Zijzelf deed de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en ontdekte hoeveel heimwee ze had naar de hoofdstad. Nu woont ze er weer in een leefgemeenschap; ze combineert levenslied met protestsong en dat zonder blad voor de mond. Ze maakt gehakt van alles wat gevestigd is, in twaalf songs die opruiende, maar opmerkelijk goed geschreven teksten hebben met daarbij verbluffend virtuoos verwoorde inleidinkjes in het cd-boekje. Ze maakte pijlsnel carrière tijdens de pandemie en won een Edison in de categorie ‘Hollands’ voor haar debuut-EP ‘T is niet mijn Schuld, waar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Isabella Faust en Les Siècles onder leiding van FrançoisXavier Roth trokken tien jaar geleden de aandacht met historische uitvoeringen van de vroege balletten van Igor Stravinsky (1882-1971).

Afbeelding

Verklankingen van contemplatieve momenten

Dankzij the Beatles ontdekte Wiek Hijmans de klankenrijkdom van de elektrische gitaar. De gitarist en componist bewoog zich van popmuziek via geïmproviseerde jazz naar klassieke muziek.

Afbeelding

Voorspelbaarheid. Niet bepaald een woord dat in het begin met Hillsong United geassocieerd werd, maar sinds de jonge Taya Smith een van de bepalende stemmen werd in het collectief, duikt het vaker op.

Afbeelding

Leeland weet verrassend creatief te pieken

Wauw, dit had ik niet verwacht. Leeland leek een nomadenbestaan te gaan leiden onder muzieklabels, gereduceerd tot twee basisleden (Leeland Mooring, Casey Moore) en met stapsgewijs vlakkere albums. Een neerwaartse spiraal die vaak de voorbode lijkt van een stille aftocht.

Afbeelding

Vijftig jaar kerkmuziek in protestantse kerken

Hans Jansen (1950) heeft als kerkmusicus een respectabele staat van dienst opgebouwd. Ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum in 2022 is een cd uitgebracht, als illustratie van wat hij in die periode heeft gecomponeerd.

Afbeelding

Masato Suzuki dirigeert de Matthäus-Passion: 'Ik vind nederigheid bij de uitvoering heel belangrijk'

Masato Suzuki dirigeert deze weken de Matthäus-Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging en op diverse plekken in ons land te horen. ‘De eerste cd met vocale muziek die ik kreeg, was de Matthäus-Passion.’