Kleine akoestische jas soms te krap voor U2, maar moet je alles vergelijken met het origineel?

Recensie
De Ierse rockgroep U2 staat weer volop in de schijnwerpers. Eerst was daar de autobiografie van zanger Bono (Surrender), nu gevolgd door de in totaal veertig (!) nummers tellende collectie Songs of Surrender. Het betreft grotendeels nummers uit de U2-catalogus waaraan Bono zijn biografie opgehangen heeft, maar dan in een (semi-)akoestische uitvoering.
Harco Ploegman
donderdag 16 maart 2023 om 13:53 aangepast 17 maart 2023 13:27
Zoals vaker met U2, lijkt de muziek beter te worden naarmate je vaker luistert.
Zoals vaker met U2, lijkt de muziek beter te worden naarmate je vaker luistert. beeld

Aan de ene kant kun je zeggen: het opnieuw opnemen en uitbrengen van oude nummers is makkelijk scoren met al bestaand materiaal. Aan de andere kant: echt andere versies van bestaande nummers kunnen iets laten zien van artistieke groei en creativiteit. 

En het moet gezegd: het ontbreekt U2 op deze collectie niet aan durf. Alle nummers zijn compleet gestript van hun stevige rocksound en semi-akoestisch opgenomen, soms in muzikaal minimale vorm. 

Tegelijkertijd ligt daar meteen de achilleshiel van het project. Met name bij de grote bekende hits wacht je meestal op de vertrouwde climax, die vervolgens niet komt. Regelmatig vraag je je af of er in die zin toch niet meer uit het project gehaald had kunnen worden. Nu voelt het soms haast alsof je..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Isabella Faust en Les Siècles onder leiding van FrançoisXavier Roth trokken tien jaar geleden de aandacht met historische uitvoeringen van de vroege balletten van Igor Stravinsky (1882-1971).

Afbeelding

Verklankingen van contemplatieve momenten

Dankzij the Beatles ontdekte Wiek Hijmans de klankenrijkdom van de elektrische gitaar. De gitarist en componist bewoog zich van popmuziek via geïmproviseerde jazz naar klassieke muziek.

Afbeelding

Voorspelbaarheid. Niet bepaald een woord dat in het begin met Hillsong United geassocieerd werd, maar sinds de jonge Taya Smith een van de bepalende stemmen werd in het collectief, duikt het vaker op.

Afbeelding

Leeland weet verrassend creatief te pieken

Wauw, dit had ik niet verwacht. Leeland leek een nomadenbestaan te gaan leiden onder muzieklabels, gereduceerd tot twee basisleden (Leeland Mooring, Casey Moore) en met stapsgewijs vlakkere albums. Een neerwaartse spiraal die vaak de voorbode lijkt van een stille aftocht.

Afbeelding

Vijftig jaar kerkmuziek in protestantse kerken

Hans Jansen (1950) heeft als kerkmusicus een respectabele staat van dienst opgebouwd. Ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum in 2022 is een cd uitgebracht, als illustratie van wat hij in die periode heeft gecomponeerd.

Afbeelding

Masato Suzuki dirigeert de Matthäus-Passion: 'Ik vind nederigheid bij de uitvoering heel belangrijk'

Masato Suzuki dirigeert deze weken de Matthäus-Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging en op diverse plekken in ons land te horen. ‘De eerste cd met vocale muziek die ik kreeg, was de Matthäus-Passion.’