Moby probeert de tijd te vangen op nieuw ambient album

Recensie
Grootse muziekprojecten met veel sfeer en associatie kun je moeiteloos overlaten aan de Amerikaan Moby – pseudoniem voor Richard Melville Hall (57). Hij maakte begin deze eeuw furore met prachtige electronica-albums als Play en 18. Af en toe voegt hij aan zijn al omvangrijke oeuvre een nieuw ‘ambient’-project toe – waarbij ‘ambient’ staat voor het genre van elektronische of instrumentale sfeermuziek.
Gerard ter Horst
vrijdag 3 februari 2023 om 03:22 aangepast 13:20
beeld

Ambient 23 zag op 1 januari vrij plotseling het levenslicht via de streamingdiensten, verscheen officieel als lp en komt ook gewoon als album uit. Het bevat Moby’s trage kijk op een nieuw jaar, als eerbetoon aan vroegere synthesizerhelden. Daarvoor gebruikt hij oude drumcomputers en synthesizers. In de zestien uitgesponnen nummers, keurig optellend tot zestien, is er nauwelijks een vertrekpunt en nog minder een eindstation. Moby probeert de tijd te vangen en dat vergt eindeloos geduld. Alleen op track 3 is er meer reliëf: een viool die doordringt tot in de krakende klankkast van de piano. Om even de adem bij in te houden. 

Erna stroomt alles weer verder. Is het fraai? Zo’n vraag moet je niet stellen. Het is een kwestie van ondergaan.

+ groots..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De status van het concert dat Edward Elgar (1857-1934) in 1919 schreef, leidt tot enige verwarring. Op de cover van het album van Timothy Ridout, Martyn Brabbins en het BBC Symphony Orchestra staat het vermeld als 'Viola Concerto', terwijl het in het boekje 'Cello Concerto' wor..

Afbeelding

Het is niet ongehoord dat een artiest pas op latere leeftijd serieus met muziek aan de slag gaat. De oorspronkelijk Groningse Rotterdammer Geertsma doet het na zijn veertigste met een folk-pop album waarvan de liedjes doen denken aan de kleinkunstige zang van Rob Favier, vermen..

Afbeelding

In de voetsporen van Lauren Daigle

Het was te verwachten. In de nasleep van Lauren Daigles 'You Say' en het album Look Up Child leek een stroom zangeressen die in haar voetsporen treden onvermijdelijk.

Afbeelding

Prima biograffie van Stones-drummer Charlie Watts

Het verhaal van de legendarische drummer van The Rolling Stones, Charlie Watts, is nu opgetekend in een biografie. De slagwerker was een huismus, die niets moest hebben van drukte en drankzucht.

Afbeelding

Tegen windmolens kun je niet vechten

Poetin en populisme, neoliberalen en nieuwe armen, windmolens en wielrennen; weinig onderwerpen blijven onbehandeld op Schandalig, het eerste gezamenlijke album van tekstschrijver De Jonge Boschfazant en componist Meindert Talma.

Afbeelding

Marvin Gaye live wat gejaagd en oppervlakkig

Het album Greatest Hits Live in ‘76 van Marvin Gaye bevat een concert dat werd opgenomen in de Amsterdamse Jaap Edenhal en verscheen voor het eerst in 1999 op dvd. Nu is het ook uit op cd en vinyl.