Moby probeert de tijd te vangen op nieuw ambient album

Recensie
Grootse muziekprojecten met veel sfeer en associatie kun je moeiteloos overlaten aan de Amerikaan Moby – pseudoniem voor Richard Melville Hall (57). Hij maakte begin deze eeuw furore met prachtige electronica-albums als Play en 18. Af en toe voegt hij aan zijn al omvangrijke oeuvre een nieuw ‘ambient’-project toe – waarbij ‘ambient’ staat voor het genre van elektronische of instrumentale sfeermuziek.
Gerard ter Horst
vrijdag 3 februari 2023 om 03:22 aangepast 13:20
beeld

Ambient 23 zag op 1 januari vrij plotseling het levenslicht via de streamingdiensten, verscheen officieel als lp en komt ook gewoon als album uit. Het bevat Moby’s trage kijk op een nieuw jaar, als eerbetoon aan vroegere synthesizerhelden. Daarvoor gebruikt hij oude drumcomputers en synthesizers. In de zestien uitgesponnen nummers, keurig optellend tot zestien, is er nauwelijks een vertrekpunt en nog minder een eindstation. Moby probeert de tijd te vangen en dat vergt eindeloos geduld. Alleen op track 3 is er meer reliëf: een viool die doordringt tot in de krakende klankkast van de piano. Om even de adem bij in te houden. 

Erna stroomt alles weer verder. Is het fraai? Zo’n vraag moet je niet stellen. Het is een kwestie van ondergaan.

+ groots..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.

Afbeelding

Ingehouden woede staat Bruce het mooist. Na het concert in Nederland veertig jaar terug, naar Nebraska

Bruce Springsteen deed twee fenomenale concerten in Amsterdam, komt terug in Landgraaf en kijkt in een nieuw boek terug op de plaat die hij zou uitkiezen als er maar een mocht blijven: Nebraska.

Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.