Eindelijk is de ‘nieuwe’ Wilco fysiek beschikbaar

Recensie
Echt iets voor Wilco. De eigenzinnige rockband uit Chicago zadelt de muziekpers met een dilemma op. Want wanneer meld je dat een album is uitgebracht? Direct als het beschikbaar is via de streamingdiensten? Of zodra het als cd of lp in de winkel ligt?
Marco van den Berg
vrijdag 3 februari 2023 om 03:22 aangepast 12:55
Zanger Jeff Tweedy van de band Wilco tijdens een concert voriog jaar in Barcelona, Spanje.
Zanger Jeff Tweedy van de band Wilco tijdens een concert voriog jaar in Barcelona, Spanje. beeld epa / Enric Fontcuberta

Toegegeven, da’s doorgaans niet zo’n spannende vraag. Maar in het geval van Cruel Country – het twaalfde studioalbum van de groep rondom zanger-gitarist Jeff Tweedy – zitten er precies acht maanden tussen die twee release-momenten. Dat zie je niet vaak. Sinds mei vorig jaar staat het album online en pas sinds eind januari dit jaar is het fysiek te koop. Juist fans van Wilco tref je nog regelmatig in een platenzaak, dus een beetje merkwaardig mogen we dat gat wel noemen.

Een reden voor de vertraging is niet bekend, maar het wereldwijde gebrek aan grondstoffen (zeker voor vinyl geldt een wachttijd) zal ongetwijfeld een rol spelen. Helemaal nieuw is deze route niet voor de band; in 2015 bracht Wilco het album Star Wars ook alleen ee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.

Afbeelding

Ingehouden woede staat Bruce het mooist. Na het concert in Nederland veertig jaar terug, naar Nebraska

Bruce Springsteen deed twee fenomenale concerten in Amsterdam, komt terug in Landgraaf en kijkt in een nieuw boek terug op de plaat die hij zou uitkiezen als er maar een mocht blijven: Nebraska.

Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.