Eindelijk is de ‘nieuwe’ Wilco fysiek beschikbaar

Recensie
Echt iets voor Wilco. De eigenzinnige rockband uit Chicago zadelt de muziekpers met een dilemma op. Want wanneer meld je dat een album is uitgebracht? Direct als het beschikbaar is via de streamingdiensten? Of zodra het als cd of lp in de winkel ligt?
Marco van den Berg
vrijdag 3 februari 2023 om 03:22 aangepast 12:55
Zanger Jeff Tweedy van de band Wilco tijdens een concert voriog jaar in Barcelona, Spanje.
Zanger Jeff Tweedy van de band Wilco tijdens een concert voriog jaar in Barcelona, Spanje. beeld epa / Enric Fontcuberta

Toegegeven, da’s doorgaans niet zo’n spannende vraag. Maar in het geval van Cruel Country – het twaalfde studioalbum van de groep rondom zanger-gitarist Jeff Tweedy – zitten er precies acht maanden tussen die twee release-momenten. Dat zie je niet vaak. Sinds mei vorig jaar staat het album online en pas sinds eind januari dit jaar is het fysiek te koop. Juist fans van Wilco tref je nog regelmatig in een platenzaak, dus een beetje merkwaardig mogen we dat gat wel noemen.

Een reden voor de vertraging is niet bekend, maar het wereldwijde gebrek aan grondstoffen (zeker voor vinyl geldt een wachttijd) zal ongetwijfeld een rol spelen. Helemaal nieuw is deze route niet voor de band; in 2015 bracht Wilco het album Star Wars ook alleen ee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De status van het concert dat Edward Elgar (1857-1934) in 1919 schreef, leidt tot enige verwarring. Op de cover van het album van Timothy Ridout, Martyn Brabbins en het BBC Symphony Orchestra staat het vermeld als 'Viola Concerto', terwijl het in het boekje 'Cello Concerto' wor..

Afbeelding

Het is niet ongehoord dat een artiest pas op latere leeftijd serieus met muziek aan de slag gaat. De oorspronkelijk Groningse Rotterdammer Geertsma doet het na zijn veertigste met een folk-pop album waarvan de liedjes doen denken aan de kleinkunstige zang van Rob Favier, vermen..

Afbeelding

In de voetsporen van Lauren Daigle

Het was te verwachten. In de nasleep van Lauren Daigles 'You Say' en het album Look Up Child leek een stroom zangeressen die in haar voetsporen treden onvermijdelijk.

Afbeelding

Prima biograffie van Stones-drummer Charlie Watts

Het verhaal van de legendarische drummer van The Rolling Stones, Charlie Watts, is nu opgetekend in een biografie. De slagwerker was een huismus, die niets moest hebben van drukte en drankzucht.

Afbeelding

Tegen windmolens kun je niet vechten

Poetin en populisme, neoliberalen en nieuwe armen, windmolens en wielrennen; weinig onderwerpen blijven onbehandeld op Schandalig, het eerste gezamenlijke album van tekstschrijver De Jonge Boschfazant en componist Meindert Talma.

Afbeelding

Marvin Gaye live wat gejaagd en oppervlakkig

Het album Greatest Hits Live in ‘76 van Marvin Gaye bevat een concert dat werd opgenomen in de Amsterdamse Jaap Edenhal en verscheen voor het eerst in 1999 op dvd. Nu is het ook uit op cd en vinyl.