Sam Ryder: ‘gewoon’ weer een popster erbij

Recensie
Hoe succesvol kun je zijn als popartiest? Het debuutalbum There’s Nothing but Space, Man! van de Britse zanger Sam Ryder kwam eind vorig jaar uit en verschijnt nu al in een ‘Super UItra Deluxe’-versie. Met boven op de veertien albumtracks nog eens elf songs (live-uitvoeringen en ander bonusmateriaal) die het luisteren meer dan waard zijn.
Marco van den Berg
vrijdag 3 februari 2023 om 03:22 aangepast 12:59
beeld

Zo’n luxe-editie zegt veel over de status van deze 33-jarige muzikant en de honger naar alles wat-ie opneemt. In coronatijd beleefde de Brit zijn doorbraak via TikTok. De combinatie ‘knappe kerel, betoverende stem’ deed het wonderwel op dit platform. Het moet ook gezegd: vanuit zijn slaapkamer trakteerde hij de wereld op indrukwekkende covers van The Weeknd en Adele. In korte tijd kreeg ‘die stoere zanger met dat lange haar’ miljoenen volgers. Sterren als Alicia Keys, Sia en Justin Bieber liepen met hem weg en platenmaatschappijen stonden opeens in de rij voor een dik contract. Want ja, die stem hè? Ongelofelijk wendbaar. Bijna moeiteloos schiet-ie vanuit Johnny Cash-diepte naar Jeff Buckley-hoogte. En weer terug. IJzersterk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De status van het concert dat Edward Elgar (1857-1934) in 1919 schreef, leidt tot enige verwarring. Op de cover van het album van Timothy Ridout, Martyn Brabbins en het BBC Symphony Orchestra staat het vermeld als 'Viola Concerto', terwijl het in het boekje 'Cello Concerto' wor..

Afbeelding

Het is niet ongehoord dat een artiest pas op latere leeftijd serieus met muziek aan de slag gaat. De oorspronkelijk Groningse Rotterdammer Geertsma doet het na zijn veertigste met een folk-pop album waarvan de liedjes doen denken aan de kleinkunstige zang van Rob Favier, vermen..

Afbeelding

In de voetsporen van Lauren Daigle

Het was te verwachten. In de nasleep van Lauren Daigles 'You Say' en het album Look Up Child leek een stroom zangeressen die in haar voetsporen treden onvermijdelijk.

Afbeelding

Prima biograffie van Stones-drummer Charlie Watts

Het verhaal van de legendarische drummer van The Rolling Stones, Charlie Watts, is nu opgetekend in een biografie. De slagwerker was een huismus, die niets moest hebben van drukte en drankzucht.

Afbeelding

Tegen windmolens kun je niet vechten

Poetin en populisme, neoliberalen en nieuwe armen, windmolens en wielrennen; weinig onderwerpen blijven onbehandeld op Schandalig, het eerste gezamenlijke album van tekstschrijver De Jonge Boschfazant en componist Meindert Talma.

Afbeelding

Marvin Gaye live wat gejaagd en oppervlakkig

Het album Greatest Hits Live in ‘76 van Marvin Gaye bevat een concert dat werd opgenomen in de Amsterdamse Jaap Edenhal en verscheen voor het eerst in 1999 op dvd. Nu is het ook uit op cd en vinyl.