Sam Ryder: ‘gewoon’ weer een popster erbij

Recensie
Hoe succesvol kun je zijn als popartiest? Het debuutalbum There’s Nothing but Space, Man! van de Britse zanger Sam Ryder kwam eind vorig jaar uit en verschijnt nu al in een ‘Super UItra Deluxe’-versie. Met boven op de veertien albumtracks nog eens elf songs (live-uitvoeringen en ander bonusmateriaal) die het luisteren meer dan waard zijn.
Marco van den Berg
vrijdag 3 februari 2023 om 03:22 aangepast 12:59
beeld

Zo’n luxe-editie zegt veel over de status van deze 33-jarige muzikant en de honger naar alles wat-ie opneemt. In coronatijd beleefde de Brit zijn doorbraak via TikTok. De combinatie ‘knappe kerel, betoverende stem’ deed het wonderwel op dit platform. Het moet ook gezegd: vanuit zijn slaapkamer trakteerde hij de wereld op indrukwekkende covers van The Weeknd en Adele. In korte tijd kreeg ‘die stoere zanger met dat lange haar’ miljoenen volgers. Sterren als Alicia Keys, Sia en Justin Bieber liepen met hem weg en platenmaatschappijen stonden opeens in de rij voor een dik contract. Want ja, die stem hè? Ongelofelijk wendbaar. Bijna moeiteloos schiet-ie vanuit Johnny Cash-diepte naar Jeff Buckley-hoogte. En weer terug. IJzersterk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.

Afbeelding

Ingehouden woede staat Bruce het mooist. Na het concert in Nederland veertig jaar terug, naar Nebraska

Bruce Springsteen deed twee fenomenale concerten in Amsterdam, komt terug in Landgraaf en kijkt in een nieuw boek terug op de plaat die hij zou uitkiezen als er maar een mocht blijven: Nebraska.

Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.