Bob Dylan zong altijd al over sterfelijkheid

Recensie
Een afscheidsalbum, dachten de media toen Bob Dylan in september 1997 het album Time Out of Mind uitbracht. Hij was maar net aan de dood ontsnapt en tekst en muziek waren donker van timbre. Een kwarteeuw later reconstrueert een cd-box het proces, dat meer overleven en hoop ademt.
Herman Veenhof
vrijdag 3 februari 2023 om 03:22 aangepast 12:40
beeld

‘Ik dacht even dat ik Elvis zou zien’, zei Dylan, twee maanden na de schimmelinfectie aan zijn hart die hij opliep tijdens een motorrit door een moerasgebied met paddenstoelen. De plaat Time Out of Mind – geproduceerd door Daniel Lanois – leverde hem drie Grammy’s op. Dylan zou in 2016 de Nobelprijs voor de Literatuur krijgen en in 2020 weer een meesterwerk als afscheid maken: Rough and Rowdy Ways.

Allemaal onzin, stellen Douglas Brinkley en Steven Hyden, in essays bij een box van vijf cd’s die deel 17 van de Bootleg Series vormt, de wonderlijke verzameling alternatieve opnamen, demo’s, studio-outtakes en liveconcerten die uit de onmetelijke kluizen van het Bob Dylan Center in Tulsa komen, in de Amerikaanse staat Oklahoma. Dat gi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Diep doorleefde uitvoering van Rachmaninov en Chopin door Mengjie Han

Rachmaninov en Chopin zijn twee reuzen als het om pianomuziek gaat. Mengjie Han, in 1989 in China geboren maar in Nederland opgegroeid, heeft ze allebei op cd gezet.

Afbeelding

Trefzekere en smaakvolle uitvoeringen van Bach door pianist van Guus Meeuwis

Jan-Willem Rozenboom, bekend als pianist van Guus Meeuwis, maakte nu pianoversies van muziek van Bach. Rozenbooms spel is trefzeker en smaakvol. Een geslaagd album.

Afbeelding

VKB Band voegt vrouwelijk perspectief toe aan Tom Waits-songs

De VKB (Vicki-Kristina-Barcelona) Band herdefinieert het Tom Waits-songbook met liefde en voegt een uniek vrouwelijk perspectief toe aan de muziek. Op hun tweede cd staan elf stukken.

Afbeelding

Bacharach & Costello gaan dieper dan je denkt

De in februari overleden Burt Bacharach werd nogal eens vereenzelvigd met oppervlakkige liedjes. Maar de recent verschenen box die hem en Elvis Costello samenbrengt, toont het omgekeerde aan.

Afbeelding

Sophie Straat maakt protestsongs zonder blad voor de mond

Zangeres Sophie Straat (28) combineert levenslied met protestsong en dat zonder blad voor de mond. Ze maakt gehakt van alles wat gevestigd is, in songs die opruiende, maar opmerkelijk goed geschreven teksten hebben.

Afbeelding

Kleine akoestische jas soms te krap voor U2, maar moet je alles vergelijken met het origineel?

De Ierse rockgroep U2 staat weer volop in de schijnwerpers. Eerst was daar de autobiografie van zanger Bono, nu gevolgd door de in totaal veertig (!) nummers tellende collectie Songs of Surrender. Wat kunnen we verwachten?