De geboorte van de moderne jazz

Recensie
Meer dan 55 jaar na zijn dood blijft John Coltrane (1926 – 1967) jazzliefhebbers fascineren. Blue Train, dat de tenorsaxofonist opnam in 1957, staat hoog in de ‘beste-jazzplaat-ooit’-lijstjes. Het is het enige album dat Coltrane als bandleider uitbracht bij Blue Note. Onlangs bracht het label de gerestaureerde mastertapes uit samen met interessante, niet eerder verschenen takes.
Johan Bakker
vrijdag 3 februari 2023 om 12:47
beeld

John Coltrane was al een ervaren muzikant toen hij in 1955 toetrad tot het Miles Davis Quintet. Davis herkende Coltranes talent en gaf hem de ruimte om als solist te groeien. Over Coltranes heroïnegebruik was de trompettist minder te spreken, in 1956 sommeerde hij de saxofonist te vertrekken. Dat was precies wat Coltrane nodig had: hij beloofde God dat als hij zijn muzikale vermogens terugkreeg, hij met zijn instrument het evangelie zou verspreiden, en kickte vervolgens in drie dagen af. 

Coltrane werd in genade aangenomen door pianist Thelonious Monk in wiens kwartet de saxofonist niet alleen zijn vorm daarna terugvond, maar die ook nog verder verdiepte en verbreedde. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De status van het concert dat Edward Elgar (1857-1934) in 1919 schreef, leidt tot enige verwarring. Op de cover van het album van Timothy Ridout, Martyn Brabbins en het BBC Symphony Orchestra staat het vermeld als 'Viola Concerto', terwijl het in het boekje 'Cello Concerto' wor..

Afbeelding

Het is niet ongehoord dat een artiest pas op latere leeftijd serieus met muziek aan de slag gaat. De oorspronkelijk Groningse Rotterdammer Geertsma doet het na zijn veertigste met een folk-pop album waarvan de liedjes doen denken aan de kleinkunstige zang van Rob Favier, vermen..

Afbeelding

In de voetsporen van Lauren Daigle

Het was te verwachten. In de nasleep van Lauren Daigles 'You Say' en het album Look Up Child leek een stroom zangeressen die in haar voetsporen treden onvermijdelijk.

Afbeelding

Prima biograffie van Stones-drummer Charlie Watts

Het verhaal van de legendarische drummer van The Rolling Stones, Charlie Watts, is nu opgetekend in een biografie. De slagwerker was een huismus, die niets moest hebben van drukte en drankzucht.

Afbeelding

Tegen windmolens kun je niet vechten

Poetin en populisme, neoliberalen en nieuwe armen, windmolens en wielrennen; weinig onderwerpen blijven onbehandeld op Schandalig, het eerste gezamenlijke album van tekstschrijver De Jonge Boschfazant en componist Meindert Talma.

Afbeelding

Marvin Gaye live wat gejaagd en oppervlakkig

Het album Greatest Hits Live in ‘76 van Marvin Gaye bevat een concert dat werd opgenomen in de Amsterdamse Jaap Edenhal en verscheen voor het eerst in 1999 op dvd. Nu is het ook uit op cd en vinyl.