De geboorte van de moderne jazz

Recensie
Meer dan 55 jaar na zijn dood blijft John Coltrane (1926 – 1967) jazzliefhebbers fascineren. Blue Train, dat de tenorsaxofonist opnam in 1957, staat hoog in de ‘beste-jazzplaat-ooit’-lijstjes. Het is het enige album dat Coltrane als bandleider uitbracht bij Blue Note. Onlangs bracht het label de gerestaureerde mastertapes uit samen met interessante, niet eerder verschenen takes.
Johan Bakker
vrijdag 3 februari 2023 om 12:47
beeld

John Coltrane was al een ervaren muzikant toen hij in 1955 toetrad tot het Miles Davis Quintet. Davis herkende Coltranes talent en gaf hem de ruimte om als solist te groeien. Over Coltranes heroïnegebruik was de trompettist minder te spreken, in 1956 sommeerde hij de saxofonist te vertrekken. Dat was precies wat Coltrane nodig had: hij beloofde God dat als hij zijn muzikale vermogens terugkreeg, hij met zijn instrument het evangelie zou verspreiden, en kickte vervolgens in drie dagen af. 

Coltrane werd in genade aangenomen door pianist Thelonious Monk in wiens kwartet de saxofonist niet alleen zijn vorm daarna terugvond, maar die ook nog verder verdiepte en verbreedde. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.

Afbeelding

Ingehouden woede staat Bruce het mooist. Na het concert in Nederland veertig jaar terug, naar Nebraska

Bruce Springsteen deed twee fenomenale concerten in Amsterdam, komt terug in Landgraaf en kijkt in een nieuw boek terug op de plaat die hij zou uitkiezen als er maar een mocht blijven: Nebraska.

Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.