Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

Recensie
‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen al lang bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton Maarten Koningsberger en het Atlantic Trio waarvan hij de pianist is. De overige leden zijn violiste Janneke van Prooijen en cellist Ansfried Plat.
Roel Sikkema
vrijdag 27 januari 2023 om 03:21 aangepast 12:55
beeld

Het bewerken van muziek voor pianotrio was niet nieuw voor Verheijen. In 2018 verscheen Old Songs Re-Sung, waarop onder meer bewerkte volksliedjes Ravel en Brahms te horen waren. 

Die cd werd geprezen, iets wat met dit nieuwe album ook wel zal gebeuren. Want ook al kun je de oorspronkelijke versie van Schubert waarderen, Verheijen maakte zijn arrangementen zo dat het lijkt of ze uit de pen van Schubert zijn gevloeid. Mooi is dat ook dezelfde intieme sfeer als bij de originelen behouden blijft. Wat overigens voor een groot deel aan de expressief zingende Koningsberger te danken is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het leven volgens Nick Cave. 'Lijden hoort er fundamenteel bij, dat is niet op voorhand deprimerend'

In een tijd dat het woord 'authentiek' in hoofdletters wordt geschreven, is zanger Nick Cave er de verpersoonlijking van. Rouw is bij hem betekenisvol, de kerk de plek waar zijn denkbeelden het beste op hun plek vallen.

Afbeelding

Foo Fighters verwerkt rouwperiode in groots monument

Vorig jaar stierf Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins onverwachts. Niet lang daarna overleed ook de moeder van zanger Dave Grohl. Dat de teksten op het nieuwe album vol eerbetoon en verdriet staan verbaast dus niet.

Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.