Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

Recensie
‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen al lang bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton Maarten Koningsberger en het Atlantic Trio waarvan hij de pianist is. De overige leden zijn violiste Janneke van Prooijen en cellist Ansfried Plat.
Roel Sikkema
vrijdag 27 januari 2023 om 03:21 aangepast 12:55
beeld

Het bewerken van muziek voor pianotrio was niet nieuw voor Verheijen. In 2018 verscheen Old Songs Re-Sung, waarop onder meer bewerkte volksliedjes Ravel en Brahms te horen waren. 

Die cd werd geprezen, iets wat met dit nieuwe album ook wel zal gebeuren. Want ook al kun je de oorspronkelijke versie van Schubert waarderen, Verheijen maakte zijn arrangementen zo dat het lijkt of ze uit de pen van Schubert zijn gevloeid. Mooi is dat ook dezelfde intieme sfeer als bij de originelen behouden blijft. Wat overigens voor een groot deel aan de expressief zingende Koningsberger te danken is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.