Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

Recensie
De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Op zware beats mixed hij zijn scherpgerande teksten over een leven als Afro-Amerikaans christen, een leven dat na de zinloze dood van zwarte landgenoten als George Floyd en Breonna Taylor voor Lecrae nooit meer hetzelfde zal zijn. Beiden kwamen zonder aanwijsbare reden om door excessief politiegeweld.
Gerard ter Horst
vrijdag 27 januari 2023 om 03:21 aangepast 14:22
beeld

Lecraes jongste productie Church Clothes 4 is officieel geen album maar een ‘mixtape’. Dat betekent dat het om een bij elkaar gezochte verzameling tracks en teksten gaat die nooit een officieel album haalden. Toch kennen deze ‘mixtapes’ bij Lecrae een eigen rode lijn: Church Clothes 4 is het vierde en laatste over zijn moeizame maar onlosmakelijke verhouding tot de kerk.

De eerste twee ‘mixtapes’ verschenen in 2013, het derde verscheen in 2016 en greep terug op vroegere tijden. Hierna kwam Lecraes pijn over discriminatie en racisme en zijn inzet voor Black Lives Matter als een vulkaan omhoog – dat stempelt dit laatste deel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het leven volgens Nick Cave. 'Lijden hoort er fundamenteel bij, dat is niet op voorhand deprimerend'

In een tijd dat het woord 'authentiek' in hoofdletters wordt geschreven, is zanger Nick Cave er de verpersoonlijking van. Rouw is bij hem betekenisvol, de kerk de plek waar zijn denkbeelden het beste op hun plek vallen.

Afbeelding

Foo Fighters verwerkt rouwperiode in groots monument

Vorig jaar stierf Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins onverwachts. Niet lang daarna overleed ook de moeder van zanger Dave Grohl. Dat de teksten op het nieuwe album vol eerbetoon en verdriet staan verbaast dus niet.

Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.