Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Recensie
Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De naar Berlijn uitgeweken Oekraïense componist bevrijdde zich van zijn vroegere avant-gardistische ideeën. Sindsdien componeert hij naar eigen zeggen geen nieuw werk meer, maar reageert hij op bestaande muziek. De kamermuziek op dit album klinkt mysterieus, verstild en intiem.
Johan Bakker
vrijdag 27 januari 2023 om 03:21 aangepast 14:51
beeld

Rowland en de ook uit Oekraïne gevluchte Fedorov worden bijgestaan door cellist Maja Bogdanović. Ze voelen zich zo thuis in dit repertoire dat ze de kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten tot hun recht laten komen. In de composities klinken echo’s van voorgangers als J.S. Bach en Mozart, al geeft Silvestrov een eigen draai aan het basismateriaal. 

Het album opent met ‘The Messenger’ (voor piano) dat Silvestrov in 1996 schreef na de plotselinge dood van zijn echtgenote. In dit titelstuk krijgt ‘de boodschapper van gene zijde’ een stem. Het album sluit af met 22 tijdloos mooie miniaturen.

Valentyn Silvestrov: The Messenger

Daniel Rowland, Borys Fedorov.
Challenge Records

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het leven volgens Nick Cave. 'Lijden hoort er fundamenteel bij, dat is niet op voorhand deprimerend'

In een tijd dat het woord 'authentiek' in hoofdletters wordt geschreven, is zanger Nick Cave er de verpersoonlijking van. Rouw is bij hem betekenisvol, de kerk de plek waar zijn denkbeelden het beste op hun plek vallen.

Afbeelding

Foo Fighters verwerkt rouwperiode in groots monument

Vorig jaar stierf Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins onverwachts. Niet lang daarna overleed ook de moeder van zanger Dave Grohl. Dat de teksten op het nieuwe album vol eerbetoon en verdriet staan verbaast dus niet.

Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.