Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Recensie
Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De naar Berlijn uitgeweken Oekraïense componist bevrijdde zich van zijn vroegere avant-gardistische ideeën. Sindsdien componeert hij naar eigen zeggen geen nieuw werk meer, maar reageert hij op bestaande muziek. De kamermuziek op dit album klinkt mysterieus, verstild en intiem.
Johan Bakker
vrijdag 27 januari 2023 om 03:21 aangepast 14:51
beeld

Rowland en de ook uit Oekraïne gevluchte Fedorov worden bijgestaan door cellist Maja Bogdanović. Ze voelen zich zo thuis in dit repertoire dat ze de kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten tot hun recht laten komen. In de composities klinken echo’s van voorgangers als J.S. Bach en Mozart, al geeft Silvestrov een eigen draai aan het basismateriaal. 

Het album opent met ‘The Messenger’ (voor piano) dat Silvestrov in 1996 schreef na de plotselinge dood van zijn echtgenote. In dit titelstuk krijgt ‘de boodschapper van gene zijde’ een stem. Het album sluit af met 22 tijdloos mooie miniaturen.

Valentyn Silvestrov: The Messenger

Daniel Rowland, Borys Fedorov.
Challenge Records

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.