Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Recensie
Het is niet zo uitzonderlijk dat je als musicus helemaal vol bent van je favoriete instrument. Je kunt er zelfs verliefd op worden; of door geobsedeerd zijn. Maar je daar zo openlijk mee onderscheiden, dat zie je niet vaak. Violist Niek Baar (1991) doet het wel. Zijn debuut-cd als solist heet zelfs zo: Obsession.
Frans Tijssen
vrijdag 27 januari 2023 om 03:21 aangepast 14:57
beeld

Niek Baar gebruikt ook zijn knappe verschijning. Toch moet je het vooral van je spel hebben, wil je op grote concertpodia terechtkomen. Waar Niek Baar dan ook sinds een aantal jaren veelvuldig te zien is, over de hele wereld: het Concertgebouw, het Gewandhaus in Leipzig, het Konzerthaus in zijn huidige woonplaats Berlijn. Daar zette hij zijn studie voort nadat hij in 2012 cum laude was afgestudeerd in Den Haag. Zijn carrière kreeg vleugels toen hij in 2018 de eerste prijs won op het Oskar Back Concours.

Baars belangstelling voor de viool werd – opmerkelijk genoeg – aangewakkerd toen hij als zevenjarige uit een niet-muzikantengezin naar de Efteling ging. In het Spookslot kreeg hij ‘een kick’ door de Dans Macabre van Saint-Saëns. Het bezorg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.