Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Recensie
Het is niet zo uitzonderlijk dat je als musicus helemaal vol bent van je favoriete instrument. Je kunt er zelfs verliefd op worden; of door geobsedeerd zijn. Maar je daar zo openlijk mee onderscheiden, dat zie je niet vaak. Violist Niek Baar (1991) doet het wel. Zijn debuut-cd als solist heet zelfs zo: Obsession.
Frans Tijssen
vrijdag 27 januari 2023 om 03:21 aangepast 14:57
beeld

Niek Baar gebruikt ook zijn knappe verschijning. Toch moet je het vooral van je spel hebben, wil je op grote concertpodia terechtkomen. Waar Niek Baar dan ook sinds een aantal jaren veelvuldig te zien is, over de hele wereld: het Concertgebouw, het Gewandhaus in Leipzig, het Konzerthaus in zijn huidige woonplaats Berlijn. Daar zette hij zijn studie voort nadat hij in 2012 cum laude was afgestudeerd in Den Haag. Zijn carrière kreeg vleugels toen hij in 2018 de eerste prijs won op het Oskar Back Concours.

Baars belangstelling voor de viool werd – opmerkelijk genoeg – aangewakkerd toen hij als zevenjarige uit een niet-muzikantengezin naar de Efteling ging. In het Spookslot kreeg hij ‘een kick’ door de Dans Macabre van Saint-Saëns. Het bezorg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het leven volgens Nick Cave. 'Lijden hoort er fundamenteel bij, dat is niet op voorhand deprimerend'

In een tijd dat het woord 'authentiek' in hoofdletters wordt geschreven, is zanger Nick Cave er de verpersoonlijking van. Rouw is bij hem betekenisvol, de kerk de plek waar zijn denkbeelden het beste op hun plek vallen.

Afbeelding

Foo Fighters verwerkt rouwperiode in groots monument

Vorig jaar stierf Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins onverwachts. Niet lang daarna overleed ook de moeder van zanger Dave Grohl. Dat de teksten op het nieuwe album vol eerbetoon en verdriet staan verbaast dus niet.

Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.