Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Column
Internationaal voert ze de albumlijsten aan, ook in Nederland staat ze op één, en dat valt te begrijpen: de Amerikaanse singer-songwriter SZA scoort in muzikaal opzicht met haar tweede studioalbum SOS weer een voltreffer.
Gerard ter Horst
maandag 23 januari 2023 om 16:07
SZA luistert een muziekfestival in Austin op, oktober 2022.
SZA luistert een muziekfestival in Austin op, oktober 2022. beeld anp

De 33-jarige SZA, de artiestennaam van Solána Imani Rowe, valt op door haar fenomenale stem, met een groot bereik in toonhoogte en timing. Ze kan binnen één gezongen zin vertragen en versnellen alsof ze je hoogstpersoonlijk een verhaal vertelt.

Dit talent kenden we al van haar debuutalbum Ctrl uit 2017, dat haar een Grammy-nominatie en in 2020 een vermelding bij de beste vijfhonderd albums van het tijdschrift Rolling Stone opleverde (nummer 472). Opvolger SOS, dat begin december verscheen, liet dus vijf en een half jaar op zich wachten maar stelt niet teleur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.