Shocking Blue: Hongaars vuur, Haags chagrijn

Recensie
De teksten van Robbie van Leeuwen en de zang van Mariska Veres gaven de klankkleur aan de Nederlandse popgroep Shocking Blue. Maar een klik hadden die twee niet, blijkt uit een nieuwe biografie van de band.
Herman Veenhof
vrijdag 20 januari 2023 om 03:23 aangepast 21 januari 2023 14:04
beeld

Shocking Blue kende een korte, maar roemrijke carrière in de nederpop. Robbie van Leeuwen (78 nu) zag na zijn band The Motions een jonge zangeres die hard en rechttoe rechtaan zong; met de Dynachord Echolette-versterker leek ze wel een scheepshoorn in de ruimte. Bovendien zag ze er met haar zwarte suikerspinkapsel en helderblauwe ogen mystiek uit. De groep werd gecompleteerd door drummer Cor van der Beek en Klaasje van der Wal op bas. Hij was lang, de andere extreem klein, rond de 1.60 meter. Robbie van Leeuwen was een geniaal gitarist en tekstschrijver, maar ook een volstrekte einzelgänger en een stuk Haags chagrijn. Niks was goed genoeg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.