Mooie weerslag van twintig bijzondere concerten van Tom Petty and the Heartbreakers

Recensie
Live at the Fillmore 1997 is een livealbum uit 2022 met hoogtepunten uit de twintig concerten van Tom Petty and the Heartbreakers in The Fillmore, de bekendste zaal in San Francisco, in januari en februari 1997. Het album bevat achtenvijftig nummers die voornamelijk afkomstig zijn uit de laatste optredens in die stad. Bijzonder waren de concerten allemaal.
Herman Veenhof
vrijdag 20 januari 2023 om 03:23 aangepast 21 januari 2023 14:14
beeld

Het publiek werd begroet door een bebaarde groenteboer met een hoed, iedereen kreeg een appel en mocht met viltstift een verzoeknummer op een flip-over schrijven. 

De keuzemogelijkheden waren ruim: 85 songs. Zo werd het elke avond een ander concert, nog unieker door de gesproken monoloogjes van Petty zelf, die heel humoristisch allerlei anekdotes aan elkaar praatte. In een luxe box zijn die gelukkig meegekomen. Maar ook op de dubbele cd valt veel te genieten, onder andere de elf minuten durende meezinger ‘Gloria’. 

Petty zingt eigen liedjes en covers van Little Richard, Rolling Stones, The Byrds en John Lee Hooker. Hij werd bijgestaan door supergitarist Mike Campbell en de verbluffende toetsenist Benmont Tench. Als je het hoort en ziet via..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.