Band Roosbeef komt met een nieuw album: ‘‘Studio Jezus’ was het wachten waard’

Interview
Je mag fouten maken als persoon of in relaties. Dat is de gunfactor van de liefde die de nieuwe plaat van Roosbeef kenmerkt. Maar pas op, dromerige muziek kan zomaar tekstuele dreiging bevatten. Zomer in Nederland komt eraan.
Herman Veenhof
donderdag 19 januari 2023 om 19:58 aangepast 21 januari 2023 14:15
Roosbeef
Roosbeef beeld Felix Baumsteiger

Vandaag verschijnt het nieuwe album van Roosbeef. Dat is de naam van een kwintet. Vier heren krijgen veel muzikale vrijheid van de zangeres en tekstschrijfster, Roos Rebergen (34). ‘Niet alles is tevoren bedacht, maar we maakten wel de keuze om zo veel mogelijk ‘live’ te klinken, dus geen trucs, veel ‘overdubs’ of geluid uit de computer.’

Dat het lukte, lag zeker ook aan ‘Studio Jezus’, die ook nog eens aan de Kerkstraat staat in het Vlaamse Zwijndrecht, tegenover Antwerpen aan de noordkant van de Schelde. De Sint Martinuskerk vlakbij kijkt neer op een bronzen beeld van kunstenaar Luk Van Soom, die het in 2002 ‘Adam en Eva’ noemde. Beide figuren zijn verstrengeld, in een pose die zowel liefde als enige wanhoop uitdrukt; ze kunnen niet zon..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.