Schitterend album met cellosonates van Chopin en Rachmaninov

Recensie
Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov. De gekozen werken sluiten goed op elkaar aan: Rachmaninov (1873-1943) liet zich bij het componeren van cellosonate (opus 19) inspireren door die van Chopin (1810-1849). Cellosonate (opus 65) was het laatste muziekstuk dat de vroegtijdig gestorven Poolse componist publiceerde (en in het openbaar speelde).
Johan Bakker
vrijdag 2 december 2022 om 03:20 aangepast 15:09
beeld

Melnikov begeleidt Queyras op een bescheiden klinkende Erard-vleugel uit 1885. Piano en cello klinken hierdoor gelijkwaardig en er is sprake van dialoog zoals Chopin had bedoeld. Rachmaninov nam de gecompliceerde vierdelige vorm van Chopin over en gaf daar een moderne draai aan. Rachmaninovs cellosonate was bedoeld als revanche op zijn slecht ontvangen eerste symfonie. Als deze sonate evenmin gewaardeerd werd, zou Rachmaninov definitief zijn gestopt met componeren. Het werd echter een triomf in 1901. Melnikov (deze keer op een Steinway-vleugel) en Queyras laten op dit schitterende album horen waarom.

+ twee cellosonates sluiten goed op elkaar aan

+ sterke uitvoering

+ uitstekende opname

Chopin, Rachmaninov:
Cello Sonatas

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.