Saxofonist Loek van den Berg geeft stijlvol muzikaal visitekaartje af

Recensie
Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.
Johan Bakker
vrijdag 2 december 2022 om 03:20 aangepast 15:10
beeld

Deze artistiek vormgegeven cd, ontworpen door Eveline van der Duim, is een stijlvol muzikaal visitekaartje geworden. Meerstemmige blaaspartijen bepalen het totaalgeluid. 

De deels gecomponeerde, deels geïmproviseerde muziek klinkt melodieus en harmonieus. Toch schuwt Van den Berg het experimentele avontuur niet. Hij geeft zijn medemuzikanten ruimte om de gruizige randen van de improvisatie op te zoeken. De goedgeschreven stukken staan stevig en kunnen tegen een stootje. De meeste composities hebben een melancholische inslag, al kun je goed horen dat pianist en woordloze vocalist Aseo Friesacher, trombonist Nathan Surquin, bassist Cas Jiskoot, drummer Jens Meijer en hun aanvoerder veel plezier beleven aan hun samenspel.

+ krachtig debuut

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geboorte van de moderne jazz

Blue Train, dat John Coltrane opnam in 1957, staat hoog in de ‘beste-jazzplaat-ooit’-lijstjes. Nu is de plaat, opgepoetst en uitgebreid, opnieuw uitgebracht. Het is betoverend om de geboorte van de moderne jazz te horen.

Afbeelding

Moby probeert de tijd te vangen op nieuw ambient album

Grootse muziekprojecten met veel sfeer en associatie kun je moeiteloos overlaten aan de Amerikaan Moby. Nu is er Ambient 23. Het album is een kwestie van ondergaan.

Afbeelding

Eindelijk is de 'nieuwe' Wilco fysiek beschikbaar

Het album Cruel Country van de band Wilco is een dubbelalbum met maar liefst 21 (!) songs, goed voor een luisterrit van vijf kwartier. Een album met een bijna ingetogen sfeer.

Afbeelding

Sam Ryder: 'gewoon' weer een popster erbij

Hoe succesvol kun je zijn als popartiest? Het debuutalbum There's Nothing but Space, Man! van de Britse zanger Sam Ryder kwam eind vorig jaar uit en verschijnt nu al in een 'Super UItra Deluxe'-versie.

Afbeelding

Bob Dylan zong altijd al over sterfelijkheid

Een afscheidsalbum, dachten de media toen Bob Dylan in september 1997 het album Time Out of Mind uitbracht. Hij was maar net aan de dood ontsnapt en tekst en muziek waren donker van timbre. Een kwarteeuw later reconstrueert een cd-box het proces, dat meer overleven en hoop ademt.

Afbeelding

Verzamelalbum Paul Weller origineel, uitgebreid en over de top

De Brit Paul Weller blijft een vat vol originele, kritische en geestige muzikale uitvallen. Het verzamelalbum Will Of The People is zijn tweede compilatiealbum. Soms wat over de top.