Saxofonist Loek van den Berg geeft stijlvol muzikaal visitekaartje af

Recensie
Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.
Johan Bakker
vrijdag 2 december 2022 om 03:20 aangepast 15:10
beeld

Deze artistiek vormgegeven cd, ontworpen door Eveline van der Duim, is een stijlvol muzikaal visitekaartje geworden. Meerstemmige blaaspartijen bepalen het totaalgeluid. 

De deels gecomponeerde, deels geïmproviseerde muziek klinkt melodieus en harmonieus. Toch schuwt Van den Berg het experimentele avontuur niet. Hij geeft zijn medemuzikanten ruimte om de gruizige randen van de improvisatie op te zoeken. De goedgeschreven stukken staan stevig en kunnen tegen een stootje. De meeste composities hebben een melancholische inslag, al kun je goed horen dat pianist en woordloze vocalist Aseo Friesacher, trombonist Nathan Surquin, bassist Cas Jiskoot, drummer Jens Meijer en hun aanvoerder veel plezier beleven aan hun samenspel.

+ krachtig debuut

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Diep doorleefde uitvoering van Rachmaninov en Chopin door Mengjie Han

Rachmaninov en Chopin zijn twee reuzen als het om pianomuziek gaat. Mengjie Han, in 1989 in China geboren maar in Nederland opgegroeid, heeft ze allebei op cd gezet.

Afbeelding

Trefzekere en smaakvolle uitvoeringen van Bach door pianist van Guus Meeuwis

Jan-Willem Rozenboom, bekend als pianist van Guus Meeuwis, maakte nu pianoversies van muziek van Bach. Rozenbooms spel is trefzeker en smaakvol. Een geslaagd album.

Afbeelding

VKB Band voegt vrouwelijk perspectief toe aan Tom Waits-songs

De VKB (Vicki-Kristina-Barcelona) Band herdefinieert het Tom Waits-songbook met liefde en voegt een uniek vrouwelijk perspectief toe aan de muziek. Op hun tweede cd staan elf stukken.

Afbeelding

Bacharach & Costello gaan dieper dan je denkt

De in februari overleden Burt Bacharach werd nogal eens vereenzelvigd met oppervlakkige liedjes. Maar de recent verschenen box die hem en Elvis Costello samenbrengt, toont het omgekeerde aan.

Afbeelding

Sophie Straat maakt protestsongs zonder blad voor de mond

Zangeres Sophie Straat (28) combineert levenslied met protestsong en dat zonder blad voor de mond. Ze maakt gehakt van alles wat gevestigd is, in songs die opruiende, maar opmerkelijk goed geschreven teksten hebben.

Afbeelding

Kleine akoestische jas soms te krap voor U2, maar moet je alles vergelijken met het origineel?

De Ierse rockgroep U2 staat weer volop in de schijnwerpers. Eerst was daar de autobiografie van zanger Bono, nu gevolgd door de in totaal veertig (!) nummers tellende collectie Songs of Surrender. Wat kunnen we verwachten?