Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Recensie
Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel. Van de acht instrumenten die de Duitse orgelbouwer ooit in Nederland heeft geplaatst, is het orgel in de Adventskerk het enige dat nog in vrijwel originele staat is én op dezelfde plek staat.
Frans Tijssen
vrijdag 2 december 2022 om 03:20 aangepast 15:14
beeld

Kerk en orgel zijn beide honderd jaar oud en mogen zonder overdrijving monumentaal worden genoemd. Wat hun waarde nog verhoogt, is dat ze nog steeds dienen voor het doel waarmee ze gebouwd zijn: voor de eredienst. Dat ze daarnaast ook veel voor culturele doeleinden worden gebruikt, maakt het alleen nog maar mooier.

Dat je aan zo’n orgel verkocht kunt raken, laat organist Simon Stelling zien. Hij is in 1975 als zeventienjarige in dienst getreden en het Duits-romantische instrument daarna altijd trouw gebleven. In een periode van meer dan 45 jaar kun je indutten en routineus worden, maar Stelling bewijst dat je evengoed gedreven en fris kunt blijven. Met zijn recent uitgebrachte dubbel-cd doet hij het orgel en de kerk met haar prachtige ako..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geboorte van de moderne jazz

Blue Train, dat John Coltrane opnam in 1957, staat hoog in de ‘beste-jazzplaat-ooit’-lijstjes. Nu is de plaat, opgepoetst en uitgebreid, opnieuw uitgebracht. Het is betoverend om de geboorte van de moderne jazz te horen.

Afbeelding

Moby probeert de tijd te vangen op nieuw ambient album

Grootse muziekprojecten met veel sfeer en associatie kun je moeiteloos overlaten aan de Amerikaan Moby. Nu is er Ambient 23. Het album is een kwestie van ondergaan.

Afbeelding

Eindelijk is de 'nieuwe' Wilco fysiek beschikbaar

Het album Cruel Country van de band Wilco is een dubbelalbum met maar liefst 21 (!) songs, goed voor een luisterrit van vijf kwartier. Een album met een bijna ingetogen sfeer.

Afbeelding

Sam Ryder: 'gewoon' weer een popster erbij

Hoe succesvol kun je zijn als popartiest? Het debuutalbum There's Nothing but Space, Man! van de Britse zanger Sam Ryder kwam eind vorig jaar uit en verschijnt nu al in een 'Super UItra Deluxe'-versie.

Afbeelding

Bob Dylan zong altijd al over sterfelijkheid

Een afscheidsalbum, dachten de media toen Bob Dylan in september 1997 het album Time Out of Mind uitbracht. Hij was maar net aan de dood ontsnapt en tekst en muziek waren donker van timbre. Een kwarteeuw later reconstrueert een cd-box het proces, dat meer overleven en hoop ademt.

Afbeelding

Verzamelalbum Paul Weller origineel, uitgebreid en over de top

De Brit Paul Weller blijft een vat vol originele, kritische en geestige muzikale uitvallen. Het verzamelalbum Will Of The People is zijn tweede compilatiealbum. Soms wat over de top.