Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

Recensie
2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een goede biografie verschenen. Het helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.
Herman Veenhof
vrijdag 2 december 2022 om 02:08 aangepast 10:54
George Michael
George Michael beeld wikimedia

Wat blijft, is een Griekse tragedie van formaat. Klein denken was aan deze hoofdpersoon niet besteed, vindt ook de secure biograaf James Gavin. Als je zijn boek doorleest, kun je wel janken. Zoveel talent, zoveel goede wil, maar ook zoveel onzekerheid, fatalisme en onvermogen om uit het dal te klimmen waarin hij terechtkwam, ongegeneerd gestimuleerd door de harde muziekbusiness en de Britse paparazzi.

George Michael (1963-2016) had een unieke, lenige, soulstem. Hij was ook zeer intelligent. Maar hij miste een gevoel van gewortelde eigenwaarde. Hij kon alleen werken aan een vergrote versie van zichzelf en mokte als dat niet werd geaccepteerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geboorte van de moderne jazz

Blue Train, dat John Coltrane opnam in 1957, staat hoog in de ‘beste-jazzplaat-ooit’-lijstjes. Nu is de plaat, opgepoetst en uitgebreid, opnieuw uitgebracht. Het is betoverend om de geboorte van de moderne jazz te horen.

Afbeelding

Moby probeert de tijd te vangen op nieuw ambient album

Grootse muziekprojecten met veel sfeer en associatie kun je moeiteloos overlaten aan de Amerikaan Moby. Nu is er Ambient 23. Het album is een kwestie van ondergaan.

Afbeelding

Eindelijk is de 'nieuwe' Wilco fysiek beschikbaar

Het album Cruel Country van de band Wilco is een dubbelalbum met maar liefst 21 (!) songs, goed voor een luisterrit van vijf kwartier. Een album met een bijna ingetogen sfeer.

Afbeelding

Sam Ryder: 'gewoon' weer een popster erbij

Hoe succesvol kun je zijn als popartiest? Het debuutalbum There's Nothing but Space, Man! van de Britse zanger Sam Ryder kwam eind vorig jaar uit en verschijnt nu al in een 'Super UItra Deluxe'-versie.

Afbeelding

Bob Dylan zong altijd al over sterfelijkheid

Een afscheidsalbum, dachten de media toen Bob Dylan in september 1997 het album Time Out of Mind uitbracht. Hij was maar net aan de dood ontsnapt en tekst en muziek waren donker van timbre. Een kwarteeuw later reconstrueert een cd-box het proces, dat meer overleven en hoop ademt.

Afbeelding

Verzamelalbum Paul Weller origineel, uitgebreid en over de top

De Brit Paul Weller blijft een vat vol originele, kritische en geestige muzikale uitvallen. Het verzamelalbum Will Of The People is zijn tweede compilatiealbum. Soms wat over de top.