Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

Recensie
2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een goede biografie verschenen. Het helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.
Herman Veenhof
vrijdag 2 december 2022 om 02:08 aangepast 10:54
George Michael
George Michael beeld wikimedia

Wat blijft, is een Griekse tragedie van formaat. Klein denken was aan deze hoofdpersoon niet besteed, vindt ook de secure biograaf James Gavin. Als je zijn boek doorleest, kun je wel janken. Zoveel talent, zoveel goede wil, maar ook zoveel onzekerheid, fatalisme en onvermogen om uit het dal te klimmen waarin hij terechtkwam, ongegeneerd gestimuleerd door de harde muziekbusiness en de Britse paparazzi.

George Michael (1963-2016) had een unieke, lenige, soulstem. Hij was ook zeer intelligent. Maar hij miste een gevoel van gewortelde eigenwaarde. Hij kon alleen werken aan een vergrote versie van zichzelf en mokte als dat niet werd geaccepteerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genesis was soms een openbaring

Vijf decennia lang speelde de formatie Genesis af en toe voor de BBC. Die opnamen zitten nu in een box met vijf cd’s. De muziek is soms een openbaring.

Afbeelding

De status van het concert dat Edward Elgar (1857-1934) in 1919 schreef, leidt tot enige verwarring. Op de cover van het album van Timothy Ridout, Martyn Brabbins en het BBC Symphony Orchestra staat het vermeld als 'Viola Concerto', terwijl het in het boekje 'Cello Concerto' wor..

Afbeelding

Het is niet ongehoord dat een artiest pas op latere leeftijd serieus met muziek aan de slag gaat. De oorspronkelijk Groningse Rotterdammer Geertsma doet het na zijn veertigste met een folk-pop album waarvan de liedjes doen denken aan de kleinkunstige zang van Rob Favier, vermen..

Afbeelding

In de voetsporen van Lauren Daigle

Het was te verwachten. In de nasleep van Lauren Daigles 'You Say' en het album Look Up Child leek een stroom zangeressen die in haar voetsporen treden onvermijdelijk.

Afbeelding

Prima biograffie van Stones-drummer Charlie Watts

Het verhaal van de legendarische drummer van The Rolling Stones, Charlie Watts, is nu opgetekend in een biografie. De slagwerker was een huismus, die niets moest hebben van drukte en drankzucht.

Afbeelding

Tegen windmolens kun je niet vechten

Poetin en populisme, neoliberalen en nieuwe armen, windmolens en wielrennen; weinig onderwerpen blijven onbehandeld op Schandalig, het eerste gezamenlijke album van tekstschrijver De Jonge Boschfazant en componist Meindert Talma.