De helende kracht van rauwe en onverbloemde muziek: ‘Liedjes herstellen gebroken mensen’

Interview
De Amerikaanse artiest Mary Gauthier maakte een dozijn albums. Ze geeft cursussen songschrijven aan mensen met trauma’s. Daarover schreef ze een boek. ‘Ik ben geen muziektherapeut. Meer een leraar met een boodschap: ‘Het onzegbare kun je zingen’.’
Herman Veenhof
maandag 28 november 2022 om 21:14 aangepast 22:07
Mary Gauthier
Mary Gauthier beeld Laura Partain

In het café van het Centraal Museum in Utrecht zit ze aan een tafeltje. Jeans, forse metalen gesp op de riem, jasje, een rond en roze brilletje op. En dan komt het gesprek zomaar opeens op John Lennon. Zijn songs inspireerden haar. ‘Mother’, met die primaire schreeuw vanuit verlatenheid. ‘Isolation’, de diepste grond onder elk trauma; het gevoel dat je er alleen mee worstelt.

Mary Gauthier (60) maakte vanaf 1997 een dozijn platen, treedt op en is de laatste jaren steeds actiever geworden als cursusleidster. Haar specialiteit, als ervaringsdeskundige: ‘Mensen helpen hun eigen songs te schrijven. Om hun leed onder woorden te brengen, zich uit te spreken, het trauma hanteerbaar te maken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.