Titus Tielens. Shades of Life

Recensie
Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life. Dat is ook te zien op een YouTube-filmpje, waarbij het werk Infinity is voorzien van dronebeelden van het Nederlandse platteland. Een werk waarin de componist een reis wilde uitbeelden. Zo geeft hij bij verschillende werken een toelichting. Zoals bij ‘Lockdown’, een werk waarin het leven muzikaal tot stilstand komt, maar ook weer verder gaat. Of ‘Les couleurs du ciel’, de kleuren van de hemel, waarin wolken, regen of de donder worden uitgebeeld. Titus Tielens is als musicus een amateur. Hij maakt muziek naast zijn dagelijkse werk als natuurkundige. Hij is directeur strategie van een project waarbij een nieuwe kernreactor wordt ontwikkeld die de isotopenreactor in Petten moet vervangen. Verwacht geen hoogdravende muziek met allerlei experimenten. De meeste werken hebben een negentiende-eeuws karakter. Soms, bijvoorbeeld bij ‘Hypnosis’, lijkt de barok een inspiratiebron te zijn. Het is degelijke, goed toegankelijke muziek die vooral goed klinkt door het prachtige spel van de jonge pianist Mattias Spee.
Roel Sikkema
vrijdag 25 november 2022 om 03:21 aangepast 16:49
beeld

+ melodieuze, goed toegankelijke muziek

+ prachtig gespeeld door Mattias Spee

Titus Tielens. Shades of Life

Mattias Spee, piano. Kinyobi Music

Naschrift 28 november: in de eerste versie van deze recensie was de naam van de musicus verkeerd gespeld en zijn functie onvolledig weergegeven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.