Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Recensie
Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten, en zijn kennis van hun muziek als uitvoerder.
Hidde Slotboom
donderdag 17 november 2022 om 20:15
Reinbert de Leeuw in 2013, tijdens een repetitie met het Residentieorkest.
Reinbert de Leeuw in 2013, tijdens een repetitie met het Residentieorkest. beeld anp / Koen van Weel

De Nederlandse dirigent Reinbert de Leeuw (1938-2020) was begeesterd door de muziek van de twintigste eeuw. Hoewel hij zelf ook componeerde, ligt zijn betekenis voor de muzikale avant-garde ergens anders. Hij had contact met de belangrijkste componisten van de tweede helft van de twintigste eeuw en van velen van hen dirigeerde hij muziek. Complexe persoonlijkheden als György Ligeti en György Kurtág vonden in De Leeuw een uitvoerder die ze vertrouwden.

Over hun muziek had De Leeuw heel wat te zeggen. Over de grens is het verslag van twaalf gesprekken over evenzoveel componisten en werken die De Leeuw tussen 2013 en 2017 voerde met liefhebber Dap Hartmann, zelf universitair hoofddocent aan de TU Delft. Franz Liszt is de eerste van ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.