Het orgelspel van Willeke Smits staat

Recensie
Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. Op het De Swart-Van Hagerbeer-orgel (1565-1637) heeft ze een cd uitgebracht met werken van Sweelinck tot Bach.
Frans Tijssen
woensdag 16 november 2022 om 14:41 aangepast 18 november 2022 07:45
Afbeelding
beeld Willeke Smits

Qua dispositie is het orgel niet groot: 24 stemmen, zeker gezien de omvang van de monumentale kerk, met haar geweldige akoestiek; maar het orgel klinkt heel krachtig, breed en helder. Het heeft erg fraaie stemmen en de Werkmeister III-stemming draagt bij aan de karakteristieke klank van het instrument. Het orgel heeft geen 16-voets tongwerk, maar de twee 8-voets Trompetten vangen veel op. 

De werken die Willeke Smits heeft uitgekozen, behoren tot de mooiste uit hun tijd. De ‘heiligen zehn Gebot’ komen twee keer voor (Sweelinck en Bach), evenals het Vater Unser: van de minder bekende, maar verrassende Johann Ulrich Steigleder en Böhm. Verder o.a. de prachtige Toccata en Fuga in g van Reincken en het Praeludium in D van Buxtehude. Het spel ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.