Tekstschrijver Peter Slager van BLØF: ‘Als band hebben wij een sterk geloof in het goede proberen te doen’

Interview
BLØF bestaat dertig jaar. Ter gelegenheid daarvan verscheen een nieuw verzamelalbum en treedt de band zaterdag op in Ahoy. En tekstdichter en bassist Peter Slager bracht zijn mooiste liedteksten uit in een bundel als onderdeel van de reeks Taalkunstenaars.
Rien Fraanje
woensdag 16 november 2022 om 08:55
De bandleden van Blöf zijn Paskal Jakobsen (zanger/gitaar, rechts), Bas Kennis (toetsen/gitaar, tweede van rechts), Peter Slager (bas, tweede van links) en Norman Bonink (drums, sinds 2001, links).
De bandleden van Blöf zijn Paskal Jakobsen (zanger/gitaar, rechts), Bas Kennis (toetsen/gitaar, tweede van rechts), Peter Slager (bas, tweede van links) en Norman Bonink (drums, sinds 2001, links). beeld anp

Een gesprek over het schrijven van teksten aan de hand van Slagers eigen teksten. ‘Ik voel dat ik uit iets groters put.’

‘Eigenlijk moet er altijd wel iets van liefde in een liedje zitten. Als ik de liedjes bekijk die ik heb gemaakt, zie ik dat ze op de een of andere manier allemaal over liefde gaan.’  (Uit de inleiding op de bundel Taalkunstenaars) 

‘Uiteindelijk was het mijn vrouw die zei: doe het nou gewoon. Ik zag een bloemlezing van zelf uitgekozen liedteksten aanvankelijk helemaal niet zitten. Ik stond op het standpunt dat je tekst en muziek niet kunt scheiden, die zijn als ruiter en paard en springen gezamenlijk mooier over de hindernis dan afzonderlijk van elkaar. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De helende kracht van rauwe en onverbloemde muziek: ‘Liedjes herstellen gebroken mensen’

De Amerikaanse artiest Mary Gauthier maakte een dozijn albums. Ze geeft cursussen songschrijven aan mensen met trauma’s. Daarover schreef ze een boek met als boodschap: ‘Het onzegbare kun je zingen’.

Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.