Ella Fitzgerald en een liedje naar aanleiding van Mattheüs

Recensie
‘Get Thee Behind Me Satan’ was een liedje, een niet zo bekend nummer in het songbook van componist Irving Berlin. Het werd in 1935 geschreven voor een speelfilm, maar uiteindelijk heen en weer geschoven tussen twee komedies: Follow the Fleet en Top Hat, waarin Fred Astaire danst en Ginger Rogers acteerde en zong. De tekst zelf komt uiteraard uit Matteüs 16:23: ‘Maar Jezus keerde hem de rug toe met de woorden: ‘Ga terug, achter Mij, Satan! Je zou Me nog van de goede weg afbrengen. Je denkt niet aan wat God wil, maar alleen aan wat de mensen willen.’’
Herman Veenhof
vrijdag 30 september 2022 om 04:22 aangepast 3 oktober 2022 20:25
beeld

De song wordt op dit album live gezongen door de fameuze jazzzangeres Ella Fitzgerald. Ze doet dat in de al even fameuze Hollywood Bowl, in augustus 1958. Het concert maakt deel uit van een American Songbook-album dat Verve uitbracht in de jaren vijftig en zestig. Deze opname hoorde decennia lang bij een private collectie van een liefhebber. Vijftien songs, mooi gedaan. Met als hoogtepunten ‘Cheek to Cheek’, ‘Suppertime’ (ja, u leest het goed!) en speciaal voor Poetin als hij nachtmerries krijgt, ‘Russian Lullaby’.

+ goed om terug te horen

+ o nee, het is nog nooit uitgebracht …

Ella at the
Hollywood Bowl: The Irving Berlin Songbook

Ella Fitzgerald. Verve Records / Universal Music

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.

Afbeelding

Het orgelspel van Willeke Smits staat

Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. De gekozen tempi zijn aangenaam. De registraties zijn steeds heel passend.