Het nieuwe album van blokfluittiste Lucie Horsch staat vol tango, jazz en wereldmuziek

Interview
Na de succesvolle barok-cd’s Vivaldi (2016) en Baroque Journey (2019) verrast blokfluitist Lucie Horsch met een album met vooral volksmuziek. Origins bevat diverse werken van Charlie Parker tot Stravinsky en van Argentijnse tango tot Roemeense en Slavische dansen.
Johan Bakker
donderdag 29 september 2022 om 10:51 aangepast 11:21
beeld

Horsch wordt op haar nieuwe album begeleid door Carel Kraayenhof, muziekgroep Fuse en ensemble LUDWIG. De veelzijdige musicus stond deze krant te woord in een café in haar woonplaats Amsterdam.

Hoe kwam u op het idee om een cd te maken met tango, jazz en wereldmuziek?

‘Ik was al een tijdje geïnteresseerd in de connectie tussen blokfluit en volksmuziek. Een simpele melodie klinkt op een blokfluit al heel authentiek. Ik ben me in allerlei stijlen gaan verdiepen en koos in overleg met de platenmaatschappij uiteindelijk voor de stukken die op Origins staan.’

U speelt twee nummers van Charlie Parker: ‘Ornithology’ en ‘Tico Tico’. Hoe groot is uw affiniteit met jazz?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geboorte van de moderne jazz

Blue Train, dat John Coltrane opnam in 1957, staat hoog in de ‘beste-jazzplaat-ooit’-lijstjes. Nu is de plaat, opgepoetst en uitgebreid, opnieuw uitgebracht. Het is betoverend om de geboorte van de moderne jazz te horen.

Afbeelding

Moby probeert de tijd te vangen op nieuw ambient album

Grootse muziekprojecten met veel sfeer en associatie kun je moeiteloos overlaten aan de Amerikaan Moby. Nu is er Ambient 23. Het album is een kwestie van ondergaan.

Afbeelding

Eindelijk is de 'nieuwe' Wilco fysiek beschikbaar

Het album Cruel Country van de band Wilco is een dubbelalbum met maar liefst 21 (!) songs, goed voor een luisterrit van vijf kwartier. Een album met een bijna ingetogen sfeer.

Afbeelding

Sam Ryder: 'gewoon' weer een popster erbij

Hoe succesvol kun je zijn als popartiest? Het debuutalbum There's Nothing but Space, Man! van de Britse zanger Sam Ryder kwam eind vorig jaar uit en verschijnt nu al in een 'Super UItra Deluxe'-versie.

Afbeelding

Bob Dylan zong altijd al over sterfelijkheid

Een afscheidsalbum, dachten de media toen Bob Dylan in september 1997 het album Time Out of Mind uitbracht. Hij was maar net aan de dood ontsnapt en tekst en muziek waren donker van timbre. Een kwarteeuw later reconstrueert een cd-box het proces, dat meer overleven en hoop ademt.

Afbeelding

Verzamelalbum Paul Weller origineel, uitgebreid en over de top

De Brit Paul Weller blijft een vat vol originele, kritische en geestige muzikale uitvallen. Het verzamelalbum Will Of The People is zijn tweede compilatiealbum. Soms wat over de top.