Het nieuwe album van blokfluittiste Lucie Horsch staat vol tango, jazz en wereldmuziek

Interview
Na de succesvolle barok-cd’s Vivaldi (2016) en Baroque Journey (2019) verrast blokfluitist Lucie Horsch met een album met vooral volksmuziek. Origins bevat diverse werken van Charlie Parker tot Stravinsky en van Argentijnse tango tot Roemeense en Slavische dansen.
Johan Bakker
donderdag 29 september 2022 om 10:51 aangepast 11:21
beeld

Horsch wordt op haar nieuwe album begeleid door Carel Kraayenhof, muziekgroep Fuse en ensemble LUDWIG. De veelzijdige musicus stond deze krant te woord in een café in haar woonplaats Amsterdam.

Hoe kwam u op het idee om een cd te maken met tango, jazz en wereldmuziek?

‘Ik was al een tijdje geïnteresseerd in de connectie tussen blokfluit en volksmuziek. Een simpele melodie klinkt op een blokfluit al heel authentiek. Ik ben me in allerlei stijlen gaan verdiepen en koos in overleg met de platenmaatschappij uiteindelijk voor de stukken die op Origins staan.’

U speelt twee nummers van Charlie Parker: ‘Ornithology’ en ‘Tico Tico’. Hoe groot is uw affiniteit met jazz?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De helende kracht van rauwe en onverbloemde muziek: ‘Liedjes herstellen gebroken mensen’

De Amerikaanse artiest Mary Gauthier maakte een dozijn albums. Ze geeft cursussen songschrijven aan mensen met trauma’s. Daarover schreef ze een boek met als boodschap: ‘Het onzegbare kun je zingen’.

Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.