Een ontheemd volk op zoek naar zijn identiteit

Interview
Exodus is de kroniek van een volk op de vlucht. Het Maastrichtse festival Musica Sacra koos de titel van dit bijbelboek als thema voor 2022. Componist Jan-Peter de Graaff en librettist Jibbe Willems schreven er een oratorium over. Op 16 september gaat Het Gouden Kalf in première.
Margaretha Coornstra
vrijdag 9 september 2022 om 04:21
Jan-Peter de Graaff
Jan-Peter de Graaff beeld Brendon Heinst

Jan-Peter de Graaff en Jibbe Willems waren het al snel eens: het zou een te makkelijke route zijn om het Exodus-thema direct te betrekken op de huidige vluchtelingencrisis. Ze groeven liever een spade dieper. En daar stuitten ze op de fase waarin elke migrant onvermijdelijk terechtkomt: de zoektocht naar een eigen identiteit. Bij de ontheemde Israëlieten leidde die tot het verlangen naar een tastbaar, verbindend element: een afgodsbeeld, dat een afspiegeling werd van symbolen die men zich nog uit Egypte herinnerde.
Jan-Peter de Graaff: ‘Zodra je bent afgesneden – in dit geval letterlijk, door de Rode Zee − van het land waar je opgroeide, moet je een nieuwe identiteit opbouwen. Maar waaraan moesten ze die ontlenen? Ze hadden alleen de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De helende kracht van rauwe en onverbloemde muziek: ‘Liedjes herstellen gebroken mensen’

De Amerikaanse artiest Mary Gauthier maakte een dozijn albums. Ze geeft cursussen songschrijven aan mensen met trauma’s. Daarover schreef ze een boek met als boodschap: ‘Het onzegbare kun je zingen’.

Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.