De liedjes van Jack Johnson kabbelen heerlijk voort

Recensie
Jack Johnson, de man van Hawaï (Oahu), is terug met nieuw werk. Het album Meet The Moonlight is gemaakt volgens zijn bekende recept: luchtige, relaxte en positieve luisterliedjes, doordrenkt van folk en softe rock.
Harm Bosma
dinsdag 16 augustus 2022 om 09:22 aangepast 10:45
2018-07-14 18:03:00 epa06889072 US singer Jack Johnson performs during the Mad Cool Festival, in Madrid, Spain, 14 July 2018. EPA/Victor Lerena
2018-07-14 18:03:00 epa06889072 US singer Jack Johnson performs during the Mad Cool Festival, in Madrid, Spain, 14 July 2018. EPA/Victor Lerena beeld Epa/victor Lerena

Johnson is niet een man van stoere teksten, dure kleding of dure tournees. Nee, gehuld in een simpel t-shirt neemt hij de meeste van zijn clips op in de flora en fauna van Hawaï. 

En dat trekt: Johnson heeft in de loop der jaren een enorm trouwe schare met fans opgebouwd (meer dan tien miljoen luisteraars per maand op Spotify) en weet die vast te houden. Hij doet wat hij doet en dat vind hij prima. De tien liedjes kabbelen heerlijk voort, doordrenkt van zorgeloosheid, hoewel hij soms mijmert over hoopvol of hopeloos zijn. Zijn teksten zijn telkens weer bemoedigend en ontspannend. En dat is knap. De akoestische muziek van Johnson met hier en daar percussie zijn als balsem voor je ziel. Zijn werk blijft door de jaren heen uitnodigend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.

Afbeelding

Het orgelspel van Willeke Smits staat

Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. De gekozen tempi zijn aangenaam. De registraties zijn steeds heel passend.