Het is te hopen dat niet alleen Neil Young, maar ook zijn luisteraars de tachtig halen

Recensie
Je zou van wat rust kunnen genieten als je 76 bent. Neil Young denkt daar heel anders over. Dit jaar verschenen al vijf albums van zijn hand en een zesde komt eraan. Wat bezielt de man?
Herman Veenhof
donderdag 11 augustus 2022 om 03:00
Neil Young tijdens een optreden in 2018.
Neil Young tijdens een optreden in 2018. beeld afp / Alice Chiche

Een grenzeloze passie voor muziek, dat is één. Een strijdvaardige houding, dat is twee. En een geest die weliswaar wispelturig tussen heden en verleden, rock en luisterliedjes zwerft, maar in die compartimenten zeer gedisciplineerd en planmatig werkt. ‘Methodisch binnen zijn eigen parameters’, schreef Michael Bonner begin juli in het Britse popblad Uncut.

Laten we het rijtje afgaan. Als het schreeuwende tekort aan vinyl luwt - topartiesten en labels vechten elkaar de tent uit om voorrang te krijgen voor hun orders - komt er in het najaar een nieuwe plaat uit van Neil Young en zijn band Crazy Horse. Dat is snel, want de vorige dateert van december vorig jaar, Barn. De fameuze producer Rick Rubin, die in hun spoor doodgelopen artie..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De helende kracht van rauwe en onverbloemde muziek: ‘Liedjes herstellen gebroken mensen’

De Amerikaanse artiest Mary Gauthier maakte een dozijn albums. Ze geeft cursussen songschrijven aan mensen met trauma’s. Daarover schreef ze een boek met als boodschap: ‘Het onzegbare kun je zingen’.

Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.